|
Guiseppe Archimboldo 1527-1593 |
Kerstvakantie was het en natuurlijk werd er gelogeerd. In eens was de oudste even enig kind. Vindt ze niets aan, maar mocht wel mee uit eten met ons. En dat was erg lekker. Een italiaans restaurant met de ligurische keuken dus die rond genua. Het heet
Archimboldo. Volgens de reclameman was dat een italiaanse schilder en hij heeft gelijk. Volgens wikipedia een Italiaanse kunstschilder uit de Renaissance die vooral bekend werd met portretten die samengesteld waren uit allerlei voorwerpen zoals groenten, fruit, bloemen, boeken en vissen. Het restaurant zit net buiten het centrum van Haarlem in de Spaarnwoudestraat. Wel grappig buurtje. Daar was ons 12-jarige lyrisch over de gnocchi en de gegrilde radicchio. Gelijk had ze. Zelf vond ik de risotto met pompoen en cantharellen wel erg smakelijk en de stoofpot van de reclameman met lekkere groentes die nog net even in de pan gebakken waren ging schoon op. Onbegrijpelijk dat het restaurant zo weinig klandizie had want het eten was stukken beter dan in menig Haarlems restaurant, waar veel geknutseld en gestapeld wordt maar minder goed gekookt. Misschien met witte tafelkleden en een iets strakkere bediening nog leuker. Volgens onze tafelgenoot waren de nagerechten lekker maar niet uitzonderlijk. En weer had ze gelijk. Het inspireerde mij tot het maken van de een Italiaanse klassieker: tiraminsu. Het recept komt uit een toetjesboek dat ik al bij velen heb zien liggen. Ik gebruikte iets minder koffie en gewone lange vingers.
Tiramisu (voor 8 personen)
* 3 espresso of sterke koffie
* 3 eetl. koffie- of chocoladelikeur
* 2 eieren
* 3 eetl. witte basterdsuiker
* 250 gram mascarpone
* 2,5 dl slagroom
* 16 grote lange vingers of een pak gewone
* 2 theel. cacao
Meng de koffie met de likeur en laat afkoelen. Splits de eieren (let op dat er geen spatje eigeel bij de witten komt, anders kun je ze niet meer stijf kloppen). Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel dik en bleek wordt. Roer de mascarpone door het dooiersuikermengsel. Klop de slagroom stijf en roer met metalen lepel door het mengsel. Klop het eiwit in een schone kom met schone gardes stijf tot het pieken trekt. Schep het geklopt eiwit voorzichtig door het mengsel heen. Doop de lange vingers in het koffiemengsel en leg ze op de bodem van een schaal. Verdeel de helft van het roommengsel eroverheen. Doop de rest van de lange vingers ook in de koffie en leg op mengsel. Verdeel de rest van het roommengsel eroverheen. Strijk glad. Bestrooi met cacaopoeder, gaat gemakkelijk met een theezeefje.
Zet minimaal 2 uur in de koelkast.
bron: dessert kookboek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten