woensdag 28 september 2011

Dukkah of dip van kruiden en noten



Al eerder verzuchtte ik dat werken zoveel tijd kost. Het is interessant, een uitdaging, verrijkend op meerdere manieren maar er blijft weinig tijd over voor koken, brood bakken, bloggen, sporten, kleding maken  en de andere hobby's die ik heb. Teveel om een lui huisvrouwenleven te vullen. Waarom wilde ik zonodig werken? Geld genoeg om zuurdesembrood te kopen maar ik wil het zelf maken. De reclameman heeft me voorzichtig gemaand tot minder te doen. En omdat ik naar hem luister, probeer ik eenvoudiger te koken. Voor dineetjes niet stad en land aflopen voor de juiste ingrediënten, niet de halve zaterdag even een paar dingetjes voorbereiden en gewoon ja zeggen als gasten voorstellen om het toetje mee te nemen. Hij kan trots op me zijn. Voor dit voorgerecht had ik bijna alles in huis. Supersimpel en verslavend  lekker.

Dip turks brood of in grote stukken gescheurd libanees pitabrood (dat de Turk in de Cronjéstraat verkoopt)  eerst in lekkere olijfolie en daarna in de dukka. Gezellig gezamelijk uit een schaaltje of bij hele nette gasten met een lepeltje erin.


Dukkah 
Ingrediënten
* 35 gram sesamzaad
*35 gram hazelnoot
* 1 eetlepel komijnzaad
* 1,5 eetlepel korianderzaad
* theelepel zeezout 

Rooster het sesamzaad in een droge koekepan tot het licht verkleurd. Pas op dat het niet verbrand, want dat is zo gebeurt. Laat de geroosterde sesamzaadjes afkoelen in een kom. Rooster vervolgens de hazelnoten goudgeel en tot er olie uit de noten komt. Laat ze bij de sesamzaadjes afkoelen. Rooster vervolgens het komijn- en koranderzaad tot het geurig is. Maal alles in een vijzel of molentje met kleine theelepel zeezout. Proef of er nog een beetje zout bij kan. Dip met pitabrood of turks brood in lekkere olijfolie en daarna in de dukkah. Verslavend lekker. 

zaterdag 10 september 2011

peperonata met rozijnen

"Hebben jullie het leuk gehad?" Ja, het was heerlijk weer in Italië. Na deze zomer was dit het enige juiste antwoord. Het Idromeer was mooi, de camping had nog een plaatsje voor onze tent hoewel we op de bonnefooi aankwamen, de kinderen speelden heerlijk met alle andere Nederlandse kinderen waarbij een groot deel al gezellig jaar en dag daar kwam. Klagen deed ik dus niet, al had het iets Italiaanser gemogen. Boodschappen doen in Italië daar kan ik me vooraf op verheugen. Verse pasta en pesto, cantuccini en vin santo,  bijzondere groentes en bijzondere kazen. De teleurstelling was groot toen in de dichtsbijzijnde supermarkt de groentes op zijn Lidl's geplastificeerd lagen te wachten. En pesto hadden ze ook niet. De pizza op  de volgende camping was wel echt italiaans uit de houtoven en tot vreugde van de meiden was er één met patat. Nee, niet speciaal voor toeristen, dat is toevallig wel authentiek italiaans.
Vandaag  kook ik Italiaans voor vrienden met peperonata, grote groene olijven, salade caprese en ciabatta als antipaste gevolgd door de primo van platte spaghetti met pesto trapanese, de segundo een frittata met courgette en ricotta met een groene salade. De vrienden brengen il dolce mee. En toevallig is het vandaag ineens even warm.   
En nu het recept op de blog staat, hoef ik nooit meer tussen losse knipsels te zoeken naar dit lekkere recept voor peperonata. 

Peperonata met rozijnen
* 2 rode paprika's of 2 paprika's uit pot
* 1 eetlepel  fijngesneden sjalot of ui
* 2 eetlepels balsalmico-azijn
* 3 eetlepels rozijnen
* 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
* zwarte peper

Rooster de paprika's in de oven op 225 graden tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze in een plastic zak en laat ze 10 minuten liggen, zodat het velletje loskomt. Haal daarna velletje van de paprika en snijd deze in reepjes. Doe in een schaaltje. Snipper de sjalot of ui heel fijn. Vermeng met de paprika en laat een uurtje staan. Verwarm de balsamico met de rozijnen in een pannetje en laat een minuutje wellen. Laat even afkoelen en meng door de paprika. Hak de peterselie fijn en roer door de peperonata met een beetje versgemalen zwarte peper en wellicht een snufje zout.
Serveer met brood om het vocht op te deppen.

bron: kookboek van Karien

woensdag 7 september 2011

oostenrijkse kuchen met pruimen




Zon, bergen en lekkere kuchen.  Hoe heb ik Oostenrijk zo lang kunnen miskennen. Ik vond het een land voor mensen in een caravan die bij een meertje staan en uit Nederland meegebrachte Douwe Egberts koffie drinken. Vooroordelen, inderdaad. Twee jaar geleden vond ik SüdTirol dat in Italië ligt al zo heerlijk kneuterig. Hoge bergen, vriendelijke Duitssprekende Italianen. bosfeesten en een boerenkeuken. Als je dat leuk vind, dan ben je klaar voor Oostenrijk. En nee dat komt niet door mijn stijgende leeftijd, maar dat zijn de bergen. Die zijn zo mooi. En ze bakken dus ook nog heerlijke kuchen, die wij veel te vaak voorbij liepen omdat we nog maar net aan de wandeling waren begonnen, omdat het wel wat begrotelijk werd met zijn 11-en, omdat de supermarkt gehaald moest worden en nog een paar redenen die ik hier thuis in de regen en wind niet meer begrijp. Nu verlang ik naar bergen en Kuchen! Joke, bij deze een recept van Quetschenkuchen om nog meer heimwee te krijgen, heel erg lekker. Meteen  maken nu er nog pruimen zijn. Ik wacht geduldig op het recept van de Topfenkuchen.
Quetschenkuchen mit streusel

Gistdeeg
* 20 gram verse gist of 2 theelepels instant gist
* 1/8 liter (lauwwarme) melk
* 250 gram bloem
* 40 gram bruine basterdsuiker
* snufje zout
* 70 gram gesmolten boter
* 1 eidooier


Vulling
* 1 beschuit
* 700 gram rode pruimen


Streusel of kruimeltjes
* 60 gram zachte boter
* 90 gram bloem
* 50 gram bruine suiker
* 1 eetlepel vanillesuiker
* 1/2 theelepel kaneel
* 30 gram gehakte amandelen of hazelnoten


Als je verse gist gebruikt deze verbrokkelen boven de lauwwarme melk om op te lossen. De instant-gist kun je gewoon door de bloem roeren. Gemakkelijker, dus dat heb ik gedaan. Dan dus bloem met instant gist, zout, suiker mengen. Daar een kuiltje inmaken, daar giet je de gesmolten boter, de melk en de eidooier in. Doorroeren en dan een glad deeg kneden. Dek af en laat bij kamertemperatuur een half uur rijzen. 
Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. (elektrische of gasoven op 180 graden)

Daarna het deeg nogmaals kneden en uitrollen op een licht bebloemd aanrecht. Het deeg in een ingevette taartvorm van 28 cm leggen. De rand daarbij omhoogtrekken.
Verkruimel nu de beschuit boven het deeg en verdeel de gewassen, gehalveerde pruimen er over heen. 

Doe de ingrediënten voor de kruimels in een kom en maak kruimels door met je vingers de boter door de droge ingrediënten te verdelen. Strooi de kruimels over de pruimen. Bak ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. 



bron: internet maar ik kan 'm niet meer vinden.