Aardpeersoep
nodig voor 4 kommen:
* klontje boter
* sjalotje of klein uitje
* halve kilo aardperen
* 1 beetje grote, kruimige aardappel
* 0,9 dl water
* 1 dl room of creme fraiche
* zout en peper
* bieslook
* citroensap
Snipper de sjalot heel fijn. Boen de aardperen schoon en snijd de lelijke plekken en uitstulpinkjes ervan af. Je kunt ze ook helemaal schillen met dunschiller, maar dat hoeft niet. Schil de aardappel. Snijd de aardperen en -appel in blokjes. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot zonder dat deze bruin wordt. Voeg aardpeer en -appel toe en roer een paar keer door. Strooi een theelepel over de groente. Maal een paar keer met de pepermolen. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de groentes gaar zijn. Pureer de soep glad met bij voorkeur een roerzeef. Ik deed het heel lui met de staafmixer, maar dan houd je toch kleine klontjes over en je hebt het risico dat het een kleffe massa wordt. Aardappel wil door te hard mixen nog wel eens veranderen in een soort stijfsel. Doe de soep terug in de pan. Giet de slagroom of creme fraiche erbij en verwarm zachtjes. Breng op smaak met zout, peper en een drupje citroensap. Serveer met fijngeknipte bieslook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten