donderdag 8 juli 2010
Snijbietstoofschotel met kikkererwten
Snijbiet hoort bij de vergeten groente. Vroeger was het armeluisgroente (het groeit weer aan nadat je geoogst hebt, dus dat is lekker goedkoop). Over de jaren is het verdrukt door spinazie dat een verfijndere smaak heeft. In kookboeken weer eens op zoek gegaan naar snijbietrecepten. Het lekkerste zijn de recepten die lekker lang moeten koken dan is de smaak van de snijbiet niet overheersend en dan weet ik dat het reclamemannetje het ook lekker vindt. Dit recept komt uit Maddhur Jaffrey's kookboek. Een eenvoudig, gezond recept maar lekker vooral met vers, knapperig brood en een stukje feta erbij.
stoofschotel met snijbiet, kikkererwten en tomaat
nodig: 150 gram geweekte kikkererwten of een groot blik * 900 gram snijbiet * 6 tomaten uit blik in stukjes * 6 blaadjes salie * knoflook * olijfolie * zout en peper
kook de geweekte kikkererwten in de snelkookpan. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes en het blad in repen van 3 cm. Snijf de knoflook in plakjes en scheur de salie in stukjes. Verhit de olijfolie en bak de knoflook en salie heel even. Zorg dat de knoflook niet verbrand. Voeg de tomaten toe en bak 2 minuten tot het meeste vocht verdwenen is. Voeg de steeltjes van de snijbiet toe en bak 2 min. voeg Snijbietgroen toe en bak tot snijbiet geslonken is. Voeg de kikkererwten met 1,5 deciliter vocht toe. Voeg 1 theelepel zout toe. Laat alles 20 minuten sudderen zonder deksel zodat het meeste vocht verdwenen is. Pas op dat het niet aanbrandt.
Serveer met brood en een straaltje goed olijfolie.
dinsdag 6 juli 2010
Kruisbessenkruimeltaart
Vroeger begon de grote vakantie op 2 juli, tenminste zo herinner ik het me. Wij gingen altijd kamperen. Eerst naar Ameland met een volgeladen Renault 4(zo'n koekblik) een paar jaar later gevolgd door het al verre Limburg in een Wartburg (ja, dat was een auto) en daarna zelfs naar het buitenland... Heel avontuurlijk. Vooral omdat mijn ouders geen woord Frans spraken. Toen ze helemaal niet meer wisten welke kant we op moesten, werd ik gesommeerd om vanuit de kattebak van onze charmante Lada de weg te vragen aan de eerste de beste Fransman die ze hadden aangehouden. Na één jaar schoolfrans wist ik wel dat 'monsieur Duval mange un bifteck et fume un pipe" maar iets a la wat en hoe had ik niet geleerd. Laat staan dan ik een waterval in het Frans begreep. Mijn ouders leken teleurgesteld. Ondanks onze buitenlandse avonturen was ik onder de indruk van de verhalen van een Nicolien die elke vakantie een week ging logeren in een heuse villa bij Bussum. Waarschijnlijk waren ze een soort vakantieoppas, maar haar verhalen over de enorme tuin vol bloemen en fruitbomen klonken hemels. Ze noemde bloemennamen die ik niet kende en vertelde over struiken die vol hingen met sappige, groene kruisbessen. 30 jaar later kocht ik kruisbessenstruiken voor de moestuin. Groene natuurlijk. En begin juli zijn die rijp, net als vroeger.
Kruisbessentaart (naar recept van Smitten Kitchen)
nodig voor de bodem: 1 cup bloem en een beetje * 1 eetl. suiker* snufje zout * 1/2 cup koude boter * water met ijsblokjes
Vermeng de de droge ingrediënten en snijd de boter in kleine blokjes. Werk de boter door de bloem. Doe zoveel koud water erbij tot de ingrediënten een bal vormen. Laat even rusten in de koelkast.
nodig voor vulling:
500 gram kruisbessen * paar eetl. suiker * 1 volle eetl. maizena
Maak de bessen schoon en vermeng ze in een kom met suiker en maizena
nod1ig voor kruimeltjes: 3/4 cup havermout * 1/2 cup bloem * 1/2 cup suiker * 1/2 cup amandelen of amandelmeel * 1/2 theel. kaneel * snufje zout * 75 gram boter
maal de havermout in de keukenmachine. De amandelen ook grof malen. Doe de droge ingrediënten in een kom en vermeng de boter in kleine stukjes erdoor heen. Maak met je vingertoppen kruimeltjes van meel en botermengsel.
Verwarm de oven op 175 graden. Rol de bodem uit en leg op taartvorm. Ik gebruik zo een met een bodem die eruit kan. Bak de bodem 15 minuten blind voor met behulp van bijvoorbeeld oude bonen, je kunt dit deel overslaan maar dan heb je kans dat je bodem erg vochtig wordt van het fruit. Vul daarna met fruitmengsel en strooi de kruimeltjes erover heen. Doe de taart terug in de oven en bak tot de kruimeltjes bruin worden ongeveer 30-40 minuten.
De taart lijkt me ook lekker met aalbessen die nu ook rijp zijn.
vrijdag 2 juli 2010
Risotto met moestuingroenten
Ik heb een moestuin en voel me heel trendy. In tijdschriften verschijnen artikelen over het verbouwen van groente en vooral kruiden op je balkon en in de tuin. Ook worden metertjes tuin in de vorm van een houten vakkenbak verkocht. Toch grappig hoe iedereen tegelijk dezelfde behoeftes heeft. In de vijftiger jaren was het redelijk gewoon om groente in je eigen tuin te verbouwen. Zo kon je geld besparen. Toen de welvaart toe nam, hoefde de tuin niet meer nuttig te zijn en was alleen nog maar voor de mooi en werden er grindtegels en begonia's ingezet. Nu worden de decoratieve eigenschappen van rode snijbiet, bloeiende dille en bietjes benadrukt. Het vervult een behoefte aan authenticiteit (het meest misbruikte woord in de reclame volgens mijn reclamemannetje). De tijdschriften vervullen vooral de behoefte aan romantisch dromen of het nu gaat over onbereikbare huizen, wonderschone vrouwen of in dit geval de droom om zelfvoorzienend je eigen voedsel te verbouwen. De meeste mensen zullen zich gaan beperken tot een struikje rozemarijn, want die is niet kapot te krijgen. Een moestuin levert namelijk veel werk en nogal wat frustratie op. Als ik in de avondzon aalbessen sta te plukken en ik ruik de zomer, dan is een moestuin net zo romantisch als de tijdschriften je doen geloven, maar als de slakken net ontloken courgetteplantjes tot de wortels opvreten of de aaltjes gaten boren in de broccoliplanten, de duiven de rodekoolplanten kortwieken en de veenmol (een bijzonder insect met graafarmen) de meiknollejtes omver werpt, wordt ik wel eens mismoedig. Maar de groentes die ik oogst zijn inderdaad supervers. Ik had een beetje broccoli, een handje peultjes, twee kleine courgettes en een stengeluitje. En ik maakte risotto.
Nodig: 1,5 cup arboriorijst * 1 liter bouillon (blokje kan ook) * tijm * fijngesneden uitje * verse groente zoals broccoli, courgette, peultjes of doperwten, groene asperges etc
Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit het gesnipperde uitje. Voeg de rijst toe en fruit even mee. Roer de tijm erdoor. Als de rijst glanzend is van de olie, voeg je zoveel bouillon toe dat de rijst onderstaat. Nu verschillen de kookboeken of je continue moet blijven roeren of juist niet. Ik roer af en toe zodat ik zeker weet dat de rijst niet aan de bodem koekt. Risotto is wel een gerecht waarbij je in de buurt moet blijven. Als de rijst de bouillon heeft opgenomen, voeg je meer bouillon toe. Ondertussen kookte ik de broccoli beetgaar, de courgette bakte ik in blokjes lichtbruin en de peultjes gaarde ik in de magnetron. Af en toe weer roeren in de risotto en bouillon blijven toevoegen tot de rijst al la dente is of zoals je het lekker vindt. Roer voorzichtig de groentes door de risotto. Serveer met een takje basilicum en een beetje parmezaan.
donderdag 1 juli 2010
Courgette
De zomer is begonnen en daar hebben we de courgettes weer. De hele winteringemaakte courgette gegeten zonder er genoeg van te krijgen. Om dit jaar weer voorzien te worden van kilo's, heb ik vijf courgetteplanten op de moestuin. Ronde, turkse, gele en gewone courgettes. Dit jaar pluk ik ze klein. De allereerste heb ik in plakken van een centimeter gesneden en in de koekepan in een beetje olijfolie bruin gebakken. Dan wat verse oregano erbij met wat zout en peper uit molen en een drupje citroensap. Simpel en erg lekker op brood, of als bijgerecht.
Abonneren op:
Posts (Atom)