dinsdag 31 december 2013

oliebollen ouderwets zelfgemaakt!

Elk jaar dat broerlief met oudjaar oliebollen bakt en dat doet hij al een paar jaar,  geniet ik om een uur of elf van zo'n versgebakken bolletje gedipt in de kristalsuiker. Kristalsuiker ja en dat blijf ik doen in 2014 al zegt iedereen dat het poedersuiker moet zijn. Waar ik ook van geniet zijn de schalen vol appelflappen en oliebollen die ik naar huis mag nemen. Voor dit goede doel zet ik graag mijn kinderarbeid in of is het nog altijd knderopvang en kan ik ondertussen lekker doorwerken?
Dit jaar vroeg ik om het oliebollenrecept want je weet maar nooit of broerlief volgend jaar weer 5000 kilometer verderop zit. Met die reden had ik de appelflappen al vereeuwigd op de blog.  Tot mijn verbazing schrijft hij op dat je eventueel  rozijnen en krenten kunt toevoegen?!?  In al die jaren bollen nog nooit een krent tegengekomen.  (`'t kin wol op), Hij heeft vast een betere reden zoals dat het beslag dan minder goed rijst, maar hij houdt het graag een beetje gewoon. Zijn recept komt uit "de kleine ik kan koken", het fifties kookboek al eerder geroemd op deze blog.

In de NRC van vandaag stond een recept waarin de melk vervangen werd door karnemelk. Bij bakken ben ik altijd een enorme fan van karnemelk omdat het zuur van de karnemelk zorgt voor lucht en goed gerezen beslag. Ik ga het niet uitproberen en ik zou niet durven om mijn broer deze suggestie te doen. Alsof zijn oliebollen beter kunnen. Dat zou ik nog jaren moeten horen.  De foto's zijn ook  mt dank aan broerlief. Wat heb ik toch een mazzel.
voor 20-25 oliebollen
ingredienten: 
* 500 gr (patent)bloem
* 4 a 5 dl (karne)melk
* 25 gram verse gist of een zakje gedroogde gist
* 1,5 theelepel zout 
(evt. krenten, rozijnen, sukade)
* plantaardige olie

Verwarm de melk een beetje en los bij verse gist  dit op in een klein deel van de melk en laat staan tot het gaat bubbelen. Roer het zout door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en giet de gist hierin. Roer de melk in kleine beetje door de bloem en maak een stevig gistbeslag. Laat op een warme plek rijzen tot het verdubbelt is in hoeveelheid.

Verwarm de olie tot 180 graden. Volgens de broer is het goed als er een lichte damp afkomt, je kunt ook een thermometer gebruiken of een thermostaat. Maak met twee lepels bolletjes van het beslag en laat deze in de olie glijden. laat paar minuten bakken en keer ze halverwege tot ze helemaal mooi bruin en gaar zijn (eentje proberen moet dus) .  Oh ja, mocht je ook appelflappen willen bakken, altijd eerst de oliebollen en dan de appelflappen want die laatste maken de olie sneller vies.

1 opmerking:

  1. Bij die andere broerlief wel krenten en rozijnen in de oliebollen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen