Lasagne kan je heel goed de avond tevoren in zijn geheel klaarmaken
en een dag later afbakken in de oven.
Ingrediënten voor 4 personen
6 dl melk
1 ui, gepeld en in vieren
1 laurierblaadje
35 gram bloem
45 gram boter
Versgeraspte nootmuskaat
1 pak lasagnevellen
7-8 (Roma-)tomaten
2 tenen knoflook
1 grote venkelknol
450 gram diepvriesspinazie (deelblokjes)
1 citroen
1 bakje ricotta
1 bol mozzarella
Parmezaanse kaas
Olijfolie
Enkele basilicumblaadjes
Zout en peper
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng de melk met de ui, het laurierblaadje en wat peper. Breng ze tegen de kook aan. Draai het vuur uit, dek de pan af en laat de smaken intrekken.
2. Meng de melk met de ui, het laurierblaadje en wat peper. Breng ze tegen de kook aan. Draai het vuur uit, dek de pan af en laat de smaken intrekken.
3. Bedek een bakplaat met wat bakpapier. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven op de bakplaat. Bestrooi de tomaten met zout, peper, knoflook en olijfolie. Bak de tomaten in ongeveer 35 minuten zacht.
4. Verwijder harde stukken uit de venkelknol en snijd de knol in de lengte in dunne plakken. Kook deze plakken met wat zout beetgaar. Laat de plakken goed uitlekken.
5. Maak van de spinazie balletjes ter grootte van knikkers of gebruik de bevroren deelblokjes.
6. Meng de citroenschil en wat Parmezaanse kaas door de ricotta en voeg zout en peper naar smaak toe.
7. Zeef de melk. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer het mengsel 1 minuut goed door. Haal de pan van het vuur en roer geleidelijk de melk erdoor. Verwarm nu de saus op het vuur totdat er een gladde, stevige saus ontstaat. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat de saus nog 2 minuten pruttelen.
8. Vet een hoge, rechthoeken schaal in met wat boter. Schenk de helft van de saus erin en leg daarop enkele laag lasagnevellen.
9. Verdeel de helft van het ricottamengsel erover.
10. Dan de halve tomaten.
11. Dan de plakken mozzarella, de venkel en de basilicum.
12. Leg hierop nog een laag lasagnevellen.
13. Verdeel de rest van het ricottamengsel hierover en verdeel de spinazieballetjes.
14. Eindig met enkele laag lasagnevellen, de saus en wat Parmezaanse kaas.
15. Bak de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven op 180°C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten