vrijdag 2 augustus 2013

Gnocchi met fontina kaas


Gezocht: camping met zwembad en kinderen in de regio Val d’Aosta, het hoge noorden van Italië met bergen en valleien en eeuwige sneeuw. Te vinden in het dorpje Arvier en dus kwamen de blogschrijfsters elkaar even tegen voor een lekkere maaltijd met o.a. polenta en fontina. Fontina is de kaas van deze regio en kom je overal tegen, bijvoorbeeld op de menukaart van een berghut minestrone con fontina, of langs de weg in een vallei: een cooperativa.
Fontina is een vaak zachte, strogele kaas met een uitgesproken geur die gemakkelijk smelt. Wikipedia beschrijft de kaas als licht zoet en nootachtig. In Italië kom je ook nog rijpere, harde soorten tegen. In Nederland is vaak de zachte versie te koop in de betere kaaswinkels.
Nadat ik op een regenachtige middag in de Ipermercato Gros Cidac in Aosta verse gnocchi had gekocht bedacht ik een saus met fontina voor het campingpitje. Heel gemakkelijk dus. Maak (koop) gnocchi van aardappelen en bloem, roerbak wat radicchio, smelt blokjes fontina door de radicchio en meng met de gnocchi. Eenmaal thuis zelf gnocchi gemaakt en een ander samenstelling uitgeprobeerd dan voor de eerder beschreven gnocchi met boerenkool. Ook thuis heerlijk met weliswaar geimporteerde radicchio en fontina van de supermarkt Crai in Arvier.
Ingrediënten voor gnocchi voor vier personen:
·        600 geschilde kruimige aardappelen (bv doré)
·        175 gram Italiaanse 00-bloem
·        1 groot ei
·        30 gram zachte boter in kleine blokjes

Bereiding:
1.    Kook de aardappelen met zout en laat ze als ze gaar zijn even goed stomen.
2.    Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
3.    Breek het ei erboven.
4.    Pureer de aardappelen met een pureeknijper en laat de puree voor de luchtigheid van enige afstand in de kom vallen.
5.    Voeg de blokjes boter toe en kneed er voorzichtig een zacht mengsel van. Voeg nog bloem toe indien nodig.
6.    Maak daarna deegrollen van ongeveer 2 cm doorsnee, snijd de rollen in stukjes van ongeveer 2 cm en gebruik een gnocchiplankje voor de benodigde ribbeltjes. Bewaar de gnocchi op een met bloem bestoven theedoek in een doos of op een bakplaat totdat het tijd is om ze te koken in een grote pan met water en zout. Als de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten