zondag 1 april 2012

Gratis uien


Afgelopen vrijdag was er in het journaal te zien dat Nederland kampt met een uienoverschot. Daarom waren er 250.000 exemplaren op straat gestort. Iedereen mag ze gratis meenemen naar huis. De gemiddelde handelswaarde van een ui is tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond. De OverDatum Eetclub redt daarom 35.000 kilo uien van de afvalberg.
Lees hier meer over bij Mediamatic dat een uienfeest organiseerde.
De omgeving kwam mij bekend voor, het was bij mij om de hoek op de VOC-kade. Daarom ging ook ik uien rapen, kleine en grote. Maar wat dan ermee te doen? Gebakken uien zijn goed voor de gezondheid en uiensoep, hutspot, gestoofde uien staan de komende week misschien wel op het menu. Maar voor het weekend is focaccia met ui wel passend.

500 gram meel
2 eetlepels olijfolie
10 gram zout
7 gram gist
1x het recept voor biga.
250 ml water
2 uien
Zout en peper
olijfolie

Maak allereerst een klassiek focacciadeeg met biga, meel, olijfolie, water, gist en zout in de broodbakmachine en laat het anderhalf uur rijzen.
Vet een bakplaat licht in en snijd de uien in hele dunne plakjes.
Rol het deeg uit en verspreid het over de bakplaat. Druk met je vingers gaten in het deeg en verdeel de uien gelijkmatig over het deeg. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
Laat het deeg nog zeker een uurtje rijzen en bak de focaccia daarna 15-20 minuten in de oven. Het is heel lekker om er daarna nog wat extra lekkere olijfolie over te sprenkelen.

1 opmerking: