woensdag 28 maart 2012

Semolinabroodjes

Ook al kom ik elke week bij bakker Bert uit Amsterdam Oost, er is niets leuker dan zelf brood bakken. Nadat ik onlangs weer een paar keer het Tsjechische brood met zuurdesem had gemaakt was het nu tijd om eens een brood te bakken met biga. Dit voordeeg wordt zo genoemd in het kookboek van Ursula Ferrigno over Pane e panini.  Op vrijdagavond de biga klaarzetten en op zondagmiddag een heerlijke lunch met semolinabroodjes.

Biga
100 gram bloem van bij voorkeur harde tarwe
150 ml lauwwarm water
2,5 gram verse gist
Verkruimel de gist boven het water en meng het met de bloem tot een beslag als voor pannenkoeken. Dek het mengsel af met een vochtige theedoek en laat het 24-36 uur staan op kamertemperatuur.

Semolinabroodjes
375 gram bloem van harde tarwe
275 gram semolina                                  
2 theelepels grof gemalen peper
10 gram gist
350 ml lauwwarm water
1 keer het recept van biga
15 gram zout
Olijfolie
Grof zeezout

Maak van het water, de twee meelsoorten, de peper, de biga en het gist een soepel brooddeeg met de broodbakmachine en laat het anderhalf uur rijzen.
Kneed het daarna licht en laat het weer 30 minuten rijzen.
Snijd het deeg in 12 stukken, vorm er ballen van, leg die op een licht met olie ingevette bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kruis met en mes de broodjes in en bestrooi ze met grof zeezout.
Bak de broodjes 20 minuten. Om een knapperig korstje te krijgen, kun je als de oven heet is de zijkanten besproeien met water uit een plantenspuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten