vrijdag 12 februari 2010

Tsjechisch brood met zuurdesem en karwij


Vandaag bakte ik het brood met zuurdesem waar ik dus ook gist aan toegevoegd heb om het minder zwaar te maken. Het deeg door de broodbakmachine laten maken en afgebakken in de oven.

nodig: 300 gram bloem * 100 g roggemeel * 100 g zuurdesem * 250 ml water * 1,5 eetl. melkpoeder * 1,5 theel karwijzaad * 1,5 theel. zout * 1 eetl. donkere basterdsuiker * 1/2 theel. instantgist * 1, eetl. zonnebloemolie

Doe de ingrediënten in de broodbakmachine en zet 'm op het deegprogamma. Daarna eruit halen en rustig doorslaan. Daarna een bol vormen en met de duimen het deeg naar achteren trekken zodat de bol mooi glad is. Bol bedekken met ingevet keukenfolie. De bol ongeveer 40 minuten laten rijzen op een warme plaats. Oven voorverwarmen op 225 graden. Brood insnijden aan de bovenkant (ik deed drie sneden door elkaar) en daarna licht met bloem bestrooien. 30 a 35 minuten in de oven. Om een extra knapperige korst te krijgen, kun je als de oven heet is de zijkanten besproeien met water uit een plantenspuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten