zondag 5 december 2010

vegetarische erwtensoep


"Zou de goede Sint wel komen nu hij het weer zo lelijk vindt...." ? En lelijk weer was, het waaide en in twee uur tijd viel 10 cm sneeuw! De 44 kinderen in een huiskamer kregen gelijk. Sinterklaas kwam langs op het veenbergplein samen met twee pieten en veel pepernoten en cadeautjes. En nog geen hangjongeren die sneeuwballen naar de Sint gooiden. In prentenboeken zag je nog wel eens dat Sinterklaas met zijn paardje over besneeuwde daken reed, maar zelfs als gelovig kind heb ik dat altijd als onrealistisch afgedaan want sneeuw die blijf liggen op 4 december dat bestaat niet in Nederland.

Ondanks het lawaai van al die kinderen met hun ouders in één huis, praatte Sinterklaas onverstoorbaar verder met de kinderen. Zoals het hoort maakte hij grapjes met ze. De kinderen en hun ouders straalden want Sinterklaas en zijn pieten ontmoeten blijft bijzonder.
Vandaag is het 5 december en we vieren pakjesavond met familie. Surprises zijn leuk, maar mij gaat het om de gedichten. Is natuurlijk weer een gezellige chaos. We eten passend bij de oudhollandse traditie van Sinterklaas erwtensoep met worst.vegetarische erwtensoep
nodig voor 12:

* 500 gr gedroogde erwten
* 500 gr spliterwten
* 1 grote prei
* halve selderijknol
* 3 aardappelen
* 2 winterwortels
* 2 laurierbladeren
* bouillon of bouillonblokjes
* zout/peper

Week de gedroogde erwten 8 uur in ruim water. Je kunt ook alleen spliterwten nemen, maar ik vind de structuur van de hele erwten in de soep wel mooi. Giet de geweekte erwten af. Doe ze met de spliterwten in een grote soeppan (ik verdeelde ze over twee pannen. Voeg 4 liter bouillon of water met bouillonblokjes toe. Snijd de prei in de lengte tweemaal door en snijd daarna in dunne ringetjes. Schil de selderijknol, snijd deze in plakken, dan in repen en dan in kleine blokjes. Schil de aardappelen en snijd ook in kleine blokjes. Schrap de wortelen, snijd de wortelen in de lengte in 4 of 6 en afhankelijk van de dikte en daarna in schijfjes. Doe de groentes met de laurierbladeren bij de soep. Laat ongeveer anderhalf uur koken tot de erwten gaar zijn. Roer regelmatig want de gare erwten zetten snel aan in de pan en verbrande erwtensoep is niet lekker. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Serveer voor de vegetariers met vegetarische worst, of blokjes rookkaas. Voor de vleeseters met plakjes rookworst. Roggebrood met scherpe mosterd vind ik er lekker bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten