zondag 12 december 2010

Panettone

Afgelopen week las ik in een van de vele gratis kersttijdschriften over panettone. "Een voorbeeld van een trendy product is de panettone, een Italiaanse cake die echt in opkomst is. Voor mij hoeft de panettone niet hip te worden, ik maak het al jaren en dus was het tijd om het beproefde eigen recept (samengesteld op grond van diverse recepten) tevoorschijn te halen en de eerste van de decembermaand te bakken. Panettone is een Italiaans luxe brood of cake met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan en het wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Mijn recept is meer brood dan cake en dus ook niet zo lang houdbaar als de dozen panettone in de winkel maar heerlijk bij koffie, thee of wijn. Vanochtend heerlijk als ontbijt in de trein op weg naar Zuidlaren voor etappe 4 van het Pieterpad.

Ingrediënten
• Ongeveer 650-700 gram bloem
• 7 gram zout
• 12 gram gedroogde gist
• 1,2 dl lauwwarme melk
• 2 eieren
• 2 eidooiers
• 6 eetlepels witte basterdsuiker
• 150 gram zachte boter
• 100 gram sukade
• 70 gram gehakte gekonfijte sinaasappelschil
• 50 gram blanke rozijnen
• 50 gram rozijnen
• gesmolten boter, om te bestrijken
Benodigdheden
1 ovenschaal of bakvorm van ongeveer 7-10 cm hoog en 15-20 cm diameter.
Bakpapier
Bereiding
1. Kneed van 350 gram bloem, het zout, de gist, de 2 eieren en de melk een stevig deeg en laat dit 30 minuten op een warme plek rijzen. Dit kneedwerk kan met de broodbakmachine.
2. Vet de bakvorm in met boter. Knip een dubbele laag bakpapier uit, vet het papier in met boter en schik het rondom in de bakvorm. Laat het papier minimaal 10-15 cm boven de rand van de vorm uitsteken en maak het indien bovenaan vast met een nietje of paperclip.
3. Voeg de eidooiers en de suiker toe aan het deeg en kneed het even tot een zacht deeg. Voeg daarna de boter toe en zoveel bloem als nodig is om er een elastisch deeg van te maken. Ook dit kneedproces kan met de broodbakmachine maar het kneden mag niet te lang duren. Doe het deeg in een kom, dek het af met een theedoek en laat het ongeveer anderhalf uur rijzen op een enigszins warme plek tot het in volume is verdubbeld.
4. Kneed de sukade, rozijnen en sinaasappelschil door het deeg en voeg indien nodig nog wat bloem toe. Maak van het deeg een bal en leg dit in de bakvorm. Laat het deeg op een enigszins warme plek nog minimaal 1 uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
5. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrijk de bovenkant van het deeg met gesmolten boter en kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant. Bak het 20 minuten en bestrijk het brood daarna nogmaals met gesmolten boter. Zet de oven op 180 °C en bak het brood daarna nog 20-30 minuten totdat het goudgeel is. Laat het brood 5-10 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een taartrooster. Bestrooi de panettone met poedersuiker.
6. Pak de panettone in met doorzichtige folie en een kerstlint en geef hem cadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen