vrijdag 31 december 2010

Het beste recept voor appelflappen


Alweer een jaar om! En wat heb ik gedaan. Soms teveel, vaak te weinig en af en toe precies genoeg. Oudjaarsdag is wakker worden van de eerste knallen en daarna oliebollen en appelflappen bakken bij mijn broer die daar heel goed in is en het helemaal niet erg vind dat zijn huis een paar dagen naar een frituur ruikt. Vandaag nog zelf gebakken oliebollen eten, wordt krap want dat beslag moet twee uur rijzen. Bak dus appelflappen want die zijn het allerlekkerste en niet te vergelijken met de zware appelbeignets die ze bij de winkel en kraam verkopen.


Appelflappen
nodig voor veel:
* 2 kilo goudreinetten of andere stevige appel
* 1 kilo zelfrijzend bakmeel
* beetje zout
* 3 flesjes bier
* suiker en kaneel
* 2 liter zonnebloemolie

Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Snijd de appels in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi de appels met suiker en een beetje kaneel.

Roer het bakmeel en zout door elkaar. Maak een stevig beslag met het bier. Als het te dun is, glijdt het van de appels. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem. De temperatuur kun je controleren door een klein hoekje brood in de olie te gooien, Als dit direct begint te borrelen en komt bovendrijven dan is de temperatuur goed. Als de olie blauw begint te walmen, is deze te heet. Dan worden de appelflappen wel snel bruin, maar niet gaar.

Dompel de appelschijven in het beslag. Haal ze met een vork boven en laat kort uitlekken. Doe in de olie met nog 2 of 3 appelschijven. Ze moeten elkaar niet raken.

De losse slierten deeg in de olie verwijderen met een schuimspaan anders gaan ze verbranden. Als de appelflappen bruin zijn, dan keren om de andere kant te bakken. Daarna met schuimspaan appelflappen uit de olie halen en even laten uitlekken, dan op keukenpapier leggen om het teveel aan olie op te nemen.Niets lekkerder dan zo'n vers gebakken appelflapje met (poeder)suiker bij de koffie.

2 opmerkingen:

  1. Voor een kilo zelfrijzend bakmeel zal een vierde flesje bier ook nog open moeten (en natuurlijk een vijfde als je ook nog bier wilt drinken tijdens het bakken) De hoeveelheden zijn (zoals ik het altijd doe) allemaal wat afgerond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik leg ze na het bakken op een schone theedoek, aan keukenpapier blijven ze plakken.

    BeantwoordenVerwijderen