maandag 31 mei 2010

Tajine voor FinnFamilie Harkema ging op vakantie naar Marokko en Finn van 7 kocht een tajine. Dat is de naam van zowel de pot als de stoofschotel die je er in klaar maakt. Nu eet Finn graag vlees, maar zijn broer Jan is sinds enkele maanden overtuigd vegetariër. Na een directe vraag of vlees komt van dieren die van ouderdom zijn gestorven, hebben zijn ouders eerlijk geantwoord dat dieren speciaal gedood worden om door ons opgegeten te worden. Jan is toen subiet gestopt met het eten van vlees. Geen spekjes meer, geen worstjes meer terwijl hij die altijd zo lekker vond. Wat een staaltje zelfbeheersing voor een kind van 8! Finn heeft verklaard dat zo'n vegetariër aan tafel wel lastig is, maar begrijpt dat er ook een groentestoofschotel in zijn tajine gemaakt moet worden. Ware broederliefde, maar kan het ook zonder abrikozen want daar houdt Finn niet van. Voor jou dit recept Finn en die abrikozen die zou je kunnen vervangen door rozijnen. Je kunt ze erook helemaal uit laten maar ze geven een zoet tintje aan de tajine dus ik zou ze er in doen en niet opscheppen of aan de rand van je bord laten liggen zoals je ook doet met andere smaakmakers zoals jeneverbessen in de zuurkool of laurierblad. Is dat te verkopen aan je ouders?

Groentetajine
nodig: grote rode ui * 2 vastkokende aardappelen * 2 winterwortels of 4 kleine wortels * aubergine * rode of groene paprika * 220 gr gekookte kikkererwten (of een blikje) * paar tomaten of blik * (abrikozen of grote rozijnen) * (10 zwarte olijven) * 1 theelepel kaneel * halve theelepel saffraan of geelwortelpoeder * theel komijn * peper en zout * (geconfijte citroen) * olijfolie * peterselie en/of korander.


De groentes moeten niet te fijn gesneden worden, anders wordt het soep in plaats van stoofschotel. Snijd de rode ui in schijfjes. Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 2 bij 2. Snijd de winterwortel in plakjes of de kleine wortels overlangs door en als ze lang zijn nog een door lengte. Snijd de aubergine in de lengte door en nogeens. De kwarten in plakjes van een dikke centimeter snijden. Snijd de paprika in grove stukken.

Zet een van tevoren geweekte tajine op een matig vuur. Verwarm de olie en fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de wortel toe. Je kunt de aubergine ook toevoegen maar even aanbakken in een koekepan gaat gemakkelijker. Laat 5 minuten bakken en voeg paprika en aardappelblokjes toe. Roer een paar keer om. Strooi de specerijen over de groentes en laat even meebakken. Voeg de tomaten in stukken, zout, de abrikozen of rozijnen toe, de kikkererwten met vocht of wat water en laat aan de kook komen. Stoof tot de groentes gaar zijn, dit duurt een kwartier tot 20 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Lekker om nog een kwart geconfijte citroen in kleine stukjes toe te voegen. In haarlem koop je die bij Mabrouk op de Botermarkt. Gehakte koriander en/of peterselie er overheen staat mooi en smaakt goed.

Tajines worden in Marokko geserveerd met brood, maar couscous kan natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten