maandag 1 februari 2010

Wintergroenten

Vandaag verdween de romantische sneeuw met regen. Ik had het koud en heb erwtensoep gemaakt met blokjes selderijknol. ui en winterwortel. Op de foto zie je ook nog savooiekool, die de Dekamarkt groene kool noemt, maar dat klopt niet. Verder nog bietjes en pastinaak, die vreemde witte wortel. Een heel scala wintergroenten. Dat zijn niet de groenten die Jamie Oliver gewoonlijk in zijn meestal Italiaans getinte recepten stopt. Veel kookboeken lijken vooral gericht op de zomer met zijn overvloed aan groenten. Als je de trend van locaal geproduceerde groente wil volgen, ben je in Nederland op de wintergroenten aangewezen. Meestal lekkerder en goedkoper dan uit Egypte overgevlogen sperzieboontjes die vaak slap zijn. Paprika's en sla zijn dan wel locaal in een kas geprodoceerd, maar belasten het mileu vanwege het hoge gasverbruik om de kassen te verwarmen. Wintergroenten zijn best lekker maar worden snel een beetje saai en dan duurt de winter nog lang. Het weglaten van worst of spekjes helpt daar niet bij. Daarom probeer ik deze week meer gerechten met wintergroenten op te schrijven. En dan vooral die met pit!

Vandaag een thaise curry. De meeste Thaise curries worden gemaakt met aubergine, paprika en dergelijke. In deze zitten juist veel wintergroenten en de zoetheid daarvan geeft een tegenwicht aan de pittige curry.

nodig voor 5 personen: blik kokosmelk * twee eetl rode currypasta * rode ui * een bakje quorn chickenstyle"ongeveer 700 gram wintergroenten in blokjes: pastinaak * zoete aardappel * stuk pompoen * wortel * scheutje sojasaus (thais of japans) * eetl. donkerbruine basterdsuiker * handje cashewnoten

Roer de kokosmelk goed door. Warm een kwart op in een pan met dikke bodem. Voeg als deze er romig uitziet, één of twee eetlepels rode currypasta toe. Laat dit onder voortdurende roeren ongeveer 3 minten koken, zodat beide goed vermengd zijn. Voeg rode ui en quorn toe. Voeg de rest van de kokosmelk toe. Roer goed door. Voeg een kopje bouillon toe en daarna de wintergroenten. Voeg den suiker en sojasaus toe en breng aan de kook. Kijk na 10 minuten of deze gaar zijn anders nog een paar minuutjes. Roer het handje cashewnoten door de curry en warm nog even door. Serveren met rijst.

Als bijgerecht had ik nog een salade van geraspte winterwortel vermengt met tauge en een dressing waarbij ik een halve gesnipperde ui met een stukje rode peper in een beetje olie heb gefruit. Lepel rijstazijn en tl bruine suiker erdoor een een scheutje sojasaus. Alles mengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten