Deze hartige taart was mijn eerste succesrecept en werd vroeger regelmatig gegeten. De naam refereerde aan vegetarisch eten, wat in die tijd nog wel bijzonder was, maar ook aan de muziek. Maar eind jaren ‘80 waren er nog geen blogs of sociale media en veel aantekeningen maken over je kookkunsten was ook nog geen gewoonte. Ik moest mij dus herinneren hoe ik de vegataart ooit maakte. Van het bladerdeeg, de kool, de aardappel en de tomaat was ik zeker. Maar welke andere groente maakte deel uit van de taart? Broccoli, prei? En misschien varieerde ik ook wel. Ik besloot nu om spinazie te gebruiken en ik was niet ontevreden over het resultaat. Tien dagen later zoek ik een ander recept in mijn map van succesrecepten en wat kom ik onverwach nog tegen? Aantekeningen! Ik varieerde dus zeker wel met de ingrediënten.
Minimale ingrediënten
5 plakken bladerdeeg
Groene kool
2-3 aardappelen
2 tomaten
Spinazie
Kaas
2 eieren
Room
Eventueel de spinazie vervangen door sperziebonen, broccoli of prei.
Bereiding
- Maak de groene kool schoon en snijd de bladeren in grove stukken. Stoof de kool gaar in olijfolie en voeg zo weinig mogelijk water toe om aanbranden te voorkomen.
- Kook de aardappelen gaar en laat ze afkoelen.
- Roerbak de spinazie en laat afkoelen
- Beboter een ovenschaal met een rand van 5-10 cm.
- Bekleed de ovenschaal met het ietwat uitgerolde bladerdeeg.
- Vul de ovenschaal achtereenvolgens met kool, aardappel, tomaat, spinazie en de geraspte kaas.
- Klop de eieren los met de room en giet het over de groenten.
- Bak de taart op 200°C totdat deze mooi bruin en stevig is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten