Ook dit jaar oogste mijn zus veel uien op haar moestuin. Een heel bescheiden groente. Voor het geld hoeft ze het niet te doen. In de winkel kosten ze een euro per kilo al heb je dan geen biologische. Van die euro krijgt de boer, ongeloofelijk maar waar slechts drie tot vier cent voor die uien terwijl het meer kost om ze te kweken. Is dat de macht van de supermarkt of hebben we echt geen cent over voor uien omdat ze zo gewoon zijn. Gewoon maar over lekker in: ouderwets fijn gesnipperd in de sla, veel in haché en pissaladiere, de start van elke stoofpot, of tomatensaus. Vroeger vond ik gekookte ui als groente heel lekker bij de aardappelen omdat ze zo zoet waren. In 2021 gaan ze samen met miso de oven in. En dan krijg je een heel hartig smakende ui in een soort jus. De bankman keek net zo als hij een goed stuk vlees proeft. Dus dat moet umami zijn. Recept komt uit Flavour van het team van Ottolenghi. Mijn enige aanpassing is de miso iets verminderen. Evenveel smaak, minder zout.
Ingrediënten voor de uien uit de oven met miso
* 4 grote uien
* 40 gram boter
* 40 gram miso
Verwarm de oven op 210 graden. Pel de uien, snijd ze ze doormidden en leg ze met snijkant in een ovenschaal. Ze moeten precies passen. Roer de boter en miso door 500 ml warm water en giet over de uien. Dek af met aluminiumfolie en zet 25 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog eens 30-40 minuten in de oven totdat veel van het water verdampt is en de uien in een soort saus liggen.
Serveer met brood of bij hartig taartje of bij spruitjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten