dinsdag 4 september 2018

Fregola met pastinaak

Fregola is een specialiteit uit Sardinië. Deze pastasoort is gemaakt van grove griesmeel (semola). Het zijn kleine bolletjes pasta van 2 à 3mm. Bij de Sligro zijn er verschillende varianten verkrijgbaar. Ik kocht de Fregola tostata, een licht geroosterde variant. In het dikke kookboek voor Italiaanse osteria’s vond ik een recept van uien met o.a. aardappel, wortel, tomaat en bleekselderij waar fregola naar smaak wordt toegevoegd. Mijn variant hierop was nog veel lekkerder, mede door het feit dat alle groente uit eigen tuin kwam. De hoeveelheden kun je zelf een beetje bepalen al gelang het aantal personen dat mee eet.

Ingrediënten
  • Wortelen
  • Pastinaak
  • Aardappel
  • Ui
  • Tomaat
  • Basilicum
  • Fregola
  • Zout en peper
  • Bouillon
  • 1 ei per persoon
Bereiding
Maak een redelijk gelijke hoeveelheid wortelen en pastinaak schoon en snijd de groente in grove stukken. Doe hetzelfde met de aardappelen, de hoeveelheid is minder dan de helft van de wortel-pastinaak-hoeveelheid.
Snipper een grote ui grof en bak deze twee minuten in olijfolie op zacht vuur. Voeg de blokjes wortel, pastinaak en aardappel toe en bak ze mee.
Voeg na ongeveer 10 minuten een paar in stukken gesneden tomaat toe en daarna wat bouillon zodat de groente verder kan garen. Als de bouillon goed heet is de fregola toevoegen, roeren en het geheel op zacht vuur laten garen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Breek er tot slot de eieren in en wacht tot het eiwit gestold is.
Serveer deze groenteschotel met basilicum en eventueel wat zwarte olijven of piepklein gesneden pecorinokaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten