donderdag 8 september 2016

Tapas van olijven, tomaten en feta


Voor het grote 50-feest, 50 mensen voor 50 jaren, kookten deze blogschrijfsters uitgebreid en gezien de vele complimenten gaan wij ervan uit dat iedereen genoten heeft. Een buffet voorbereiden kost wat voorbereiding en je moet vooral veel tijd en zin hebben. Eerst recepten inventariseren die geschikt kunnen zijn, dan overleggen met de “opdrachtgever” om te kiezen en te verdelen, jij doet dit, ik doe dat. Daarna de recepten klaarleggen, een precieze boodschappenlijst maken en een kookplan. Wat een dag tevoren, wat op het laatste moment. Een leuke uitdaging en het kookplan werkte goed en voorkomt stress.
Voor grote groepen koken doe ik niet vaak en met een klein gezin ben je in ieder geval geen grote hoeveelheden gewend. En wat is genoeg voor 50 mensen? Uiteindelijk vond ik dat we niet slecht gescoord hadden; er was wat over en mijn koelkast had nog wat ingrediënten voor de volgende week, maar echt weggooien was niet nodig. Maar goed ook want twee dagen later was de voedselverspilling weer nieuws.
Wat ook heel handig bleek waren de precieze beschrijvingen van de recepten. Kookboeken zijn leuk voor de inspiratie maar de helft van tijd kloppen de verhoudingen niet en soms is het zo erg dat je graag de auteur zou willen vragen wat precies de bedoeling was. Zo ook bij het recept voor tapas van olijven, tomaten en feta. Dit borrelgerecht had ik zeker acht jaar niet gemaakt, er geen notities bij gezet met als gevolg dat ik te veel feta en te veel olijven had ingekocht. Hoog tijd om deze heerlijke tomaten-tapas eens goed te beschrijven.

Ingrediënten
1 kilo trostomaten
Zeezout
3-4 eetlepels bruine suiker
2-4 tenen knoflook
1 citroen
50 gram groene olijven
50 gram zwarte olijven
100 gram feta
2 eetlepels speciale olijfolie
Handvol basilicumblaadjes

Bereiding
1.    Verwarm de oven op 180°C.
2.    Was de tomaten en snijd ze in twee helften.
3.    Verwijder de harde kern van de tomaten door met een scherp mesje een V-vormige insnede te maken.
4.    Bedek een bakplaat met wat bakpapier en leg de tomaten met de snijkant naar boven op de plaat.
5.    Besprenkel de tomaten met zout en basterdsuiker naar smaak.
6.    Snijd de knoflook in dunne plakjes en leg op elke tomatenhelft een plakje.
7.    Schuif de bakplaat onder het midden in de oven en bak de tomaten ongeveer een uur in de oven totdat ze bijna ingedroogd zijn.
8.    Laat de tomaten even afkoelen en verwijder ondertussen de knoflook.
9.    Leg de tomaten op een serveerschaal en voeg eerst de citroenschil toe en daarna de lekkere olijfolie.
10. Maak er een leuk plaatje van door de olijven, blokjes feta en basilicumblaadjes toe te voegen.

Stap 1 t/m 8 kun je een dag tevoren uitvoeren. Bewaar de tomaten dan voorzichtig in een afgedekte bak in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten