Voor het grote 50-feest, 50 mensen voor 50 jaren, kookten
deze blogschrijfsters uitgebreid en gezien de vele complimenten gaan wij ervan
uit dat iedereen genoten heeft. Een buffet voorbereiden kost wat voorbereiding en
je moet vooral veel tijd en zin hebben. Eerst recepten inventariseren die
geschikt kunnen zijn, dan overleggen met de “opdrachtgever” om te kiezen en te
verdelen, jij doet dit, ik doe dat. Daarna de recepten klaarleggen, een
precieze boodschappenlijst maken en een kookplan. Wat een dag tevoren, wat op
het laatste moment. Een leuke uitdaging en het kookplan werkte goed en voorkomt
stress.
Voor grote groepen koken doe ik niet vaak en met een klein
gezin ben je in ieder geval geen grote hoeveelheden gewend. En wat is genoeg
voor 50 mensen? Uiteindelijk vond ik dat we niet slecht gescoord hadden; er was
wat over en mijn koelkast had nog wat ingrediënten voor de volgende week, maar echt
weggooien was niet nodig. Maar goed ook want twee dagen later was de voedselverspilling
weer nieuws.
Wat ook heel handig bleek waren de precieze beschrijvingen
van de recepten. Kookboeken zijn leuk voor de inspiratie maar de helft van tijd
kloppen de verhoudingen niet en soms is het zo erg dat je graag de auteur zou
willen vragen wat precies de bedoeling was. Zo ook bij het recept voor tapas
van olijven, tomaten en feta. Dit borrelgerecht had ik zeker acht jaar niet
gemaakt, er geen notities bij gezet met als gevolg dat ik te veel feta en te veel
olijven had ingekocht. Hoog tijd om deze heerlijke tomaten-tapas eens goed te
beschrijven.
Ingrediënten
1 kilo trostomaten
Zeezout
3-4 eetlepels bruine suiker
2-4 tenen knoflook
1 citroen
50 gram groene olijven
50 gram zwarte olijven
100 gram feta
2 eetlepels speciale olijfolie
Handvol basilicumblaadjes
Bereiding
1.
Verwarm de oven op 180°C.
2.
Was de tomaten en snijd ze in twee helften.
3.
Verwijder de harde kern van de tomaten door met
een scherp mesje een V-vormige insnede te maken.
4.
Bedek een bakplaat met wat bakpapier en leg de
tomaten met de snijkant naar boven op de plaat.
5.
Besprenkel de tomaten met zout en basterdsuiker
naar smaak.
6.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en leg op
elke tomatenhelft een plakje.
7.
Schuif de bakplaat onder het midden in de oven
en bak de tomaten ongeveer een uur in de oven totdat ze bijna ingedroogd zijn.
8.
Laat de tomaten even afkoelen en verwijder
ondertussen de knoflook.
9.
Leg de tomaten op een serveerschaal en voeg eerst
de citroenschil toe en daarna de lekkere olijfolie.
10. Maak
er een leuk plaatje van door de olijven, blokjes feta en basilicumblaadjes toe
te voegen.
Stap 1 t/m 8 kun je een dag tevoren uitvoeren. Bewaar de
tomaten dan voorzichtig in een afgedekte bak in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten