woensdag 28 oktober 2015

vietnamese rolletjes met noedels , groente en dipsaus

Nog even oefenen op strakke rolletjes. Ik had de beste krachten ingehuurd omdat ik het zelf niet beter kan  met dat plakkerige rijspapier en te veel vulling.  Blijkbaar is het blaadje sla dat vaak meegerold wordt, niet alleen voor de frisse beet maar ook om het rollen te vergemakkelijken. Bij de onze schijnt de vulling er nog een beetje doorheen, ook leuk. Voor de goede opletter: dunne noodles, shitake, rode peper en bosui. De recepten voor de dipsaus haalde ik snel van internet en gaf een eigen draai. De pindadip werd het meest gewaardeerd en die rolletjes mogen ook blijvend op het menu. 
Het rijstpapier koop je voor weinig in de toko, kun je heel veel rolletjes van maken. Voor de vulling worden glasnoodles gebruikt, weet nooit helemaal zeker wat ze daarmee bedoelen. Doorzichtige noedels? Ik koop deze mihoen bij de Dekamarkt. Hoeft alleen geweekt te worden in heet water. 
vietnamese rijstpapierrolletjes (voor 15 stuks)
* 15 blaadjes gedroogd rijstpapier (toko)
* twee nestjes mihoen
* 100 gram shi take of champignon in plakjes
* handje taugé
(* 15 slablaadjes)
* 2 tenen knoflook in plakjes
* 5 cm gemberwortel fijngesneden
* 2 rode chilipeper in lange dunne repen
* gehakte steeltjes van koriander
* 1/2 theelepel grofgemalen zwarte peperkorrels
* 4 limoenblaadjes (djoeroek poeroet) in dunne reepjes
* 4 lenteuitjes in dunne reepjes
* aantal takjes munt gehakt
* 2 eetlepels limoensap
* 2 eetlepels lichte sojasaus

Kook water en week de mihoen volgens de verpakking. Giet daarna af en laat afkoelen. Verhit beetje olie in een wok en doe de knoflook, gember, chilipeper, korandersteeltjes en zwarte peperkorrels erin en schep om. Voeg de champignon en de limoenblaadjes toe en bak tot champignon bruin is. Doe bij de afgegoten noedels en laat verder afkoelen. Roer dan de gesneden lenteuitjes, muntblaadjes, taugé, limoensap en sojasaus erdoor. 
Kook nog wat water en week het rijstvel erin tot het zacht is, haal het uit de kom en dep droog met keukenpapier. Leg een vijftiende van de vulling in het midden, vouw de zijkanten over de vulling en rol het vel op. Leg op een mooie schaal en serveer met dipsaus. 
Hoisin/pindadipsaus
* 1 eetlepel hoisinsaus
* 1 eetlepel pindakaas (bij voorkeur met stukjes)
* beetje rijstazijn 
* beetje bruine suiker
Meng dit met wat melk voorzichtig door elkaar en bestrooi met gehakte pinda's (die bij voorkeur eerst geroosterd worden voor nog meer smaak) 
Pittige sojadip
Meng een 2 eetlepels sojasaus met een beetje sambal of andere chilipasta, beetje suiker en limoensap door elkaar. 

woensdag 21 oktober 2015

scones met zwarte bessenjam


Herfstvakantie en het grote nietsdoen. Gisteren mislukte dat jammerlijk omdat om 9:00 de loodgieter op de stoep stond met zijn vrouw. De loodgieter ging aan het werk met een lamp, een rookmachine en een spiegeltje en na zijn conclusie zaagde de timmerman pardoes een gat in ons parket.  Met een beetje mazzel bleek hij de waterleiding net niet geraakt te hebben en hoefde de vloer niet verder opengebroken omdat de gescheurde lekkende pijp direct te zien en te ruiken was en na het graven van een kuil onder het huis met een hoge bult modder in de tuin vervangen kon worden door een nieuwe. En zijn vrouw? Zijn vrouw zat aan tafel, nam een telefoontje aan en vertelde de meiden nog tijdens het ontbijt hoe graag zij ook een dochter had gehad, over scholen met verstopping, over de ziekte van Lyme waar ze aan leed, de kardemompillen die ze hier voor slikte, de hypotheek voor het huis waar de ex-vrouw uitgekocht moest worden en nog een paar dingen meer. Aardige mensen, dat zeker en vaklui maar voor de zekerheid begon ik niet over het vluchtelingenprobleem. Geen topochtend voor de meiden. Ik maakte het vandaag graag goed. Scones die zo lekker uit elkaar vallen met zelfgemaakte zwarte bessenjam. Dit keer geen zelfgemaakte clotted cream maar gewoon een lik boter. Het recept voor de scones staat al jaren in het schriftje en is al bijna niet meer leesbaar. 

Scones (6 grote of meer kleine)
* 225 gram bloem
* 3 theelepels bakpoeder
* snuf zout
* half theelepel baksoda
* 25 gram suiker
* 50 gram boter
* 1,5 dl karnemelk 
* beetje melk om te bestrijken

verwarm de oven voor op 225 graden of 200 graden voor een heteluchtoven. Doe de droge ingrediënten in een kom en roer door. verdeel de boter in kleine stukjes over de bloem en wrijf met bloem fijn. Roer de karnemelk door de droge ingrediënten en breng voorzichtig samen tot bal. Kneed zo kort mogelijk anders worden de scones stijf. Maak een platte lap van ongeveer drie centimeter van het deeg. Steek met glas of ander vormpje scores uit de lap.  Restjes kun je weer bij elkaar voegen voor een extra scone. Leg op een bakplaat en bestrijk met melk of restje karnemelk. Zet 10 tot 15 minuten in de oven. Grote scones moeten langer dan kleine, natuurlijk. 
Laat even afkoelen en eet met lekkere jam en clotted cream die kun je bij Marks en Spencer kopen in Amsterdam in de Kalverstraat of je maakt onderstaande variant. 

' Clotted cream'
* 30 gram mascarpone
* 70 gram slagroom
* (evt. theelepel suiker) 

met mixer gezamenlijk opkloppen 

zondag 4 oktober 2015

geroosterde pompoen met tahini en harissa

 Op mijn moestuin valt niet heel veel meer te beleven. Boerenkool, een laatste kleine courgette, en nog wat bloemen: dahlia's, cosma en zinnia's. Wordt wel een leuk herfstboeketje. De pompoenen lieten al eerder los. Heel groot zijn ze niet geworden, maar van deze weet ik wel heel zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt of kunstmest dus kan ik ze zeker met schil en al eten en dat is wel zo gemakkelijk want pompoen schillen is altijd een werkje. Wellicht het grote nadeel van vegetarisch eten is dat je met al die groentes veel te snijden, te hakken en schoon te maken hebt. Gelukkig hielp de reclameman mee met dit middenoostenmaaltje met gerechten uit de Turkse, de Libanese en Marokkaanse keuken en toch paste de geroosterde pompoen met tahini en harissa goed bij de kisir, de turkse pittige bulgursalade, de fetayoghurtdip en de overbekende humus. Vandaag het recept voor de pompoen.
geroosterde pompoen met tahini en harissa
* pompoen
* olijfolie
* peper/zout
* twee eetlepels tahin
* teen knoflook
* grof zout
* 1 eetlepel citroensap
* harissa (zelfgemaakt of uit een potje)
* beetje peterselie
* ( eventueel gezouten citroen)

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de pompoen goed. Snijd de pompoen door en lepel de zaden eruit. Snijd in dikke plakken en leg op een bakblik met bakpapier en besprenkel met olijfolie en bestrooi met beetje zout. Zet in de oven en rooster in ongeveer 15 tot 20 minuten tot de plakken gaar en een beetje bruin zijn geworden. Als dit niet lukt, kun je de laatste vijf minuten de grill even aanzetten, maar pas dat de pompoen dan niet verbrandt.  Kook een beetje water. Wrijf ondertussen de knoflook met het groffe zout fijn in de vijzel. Voeg twee eetlepels tahin toe en roer door. Voeg de citroen toe en roer. De tahini zal eerst stijver worden maar als je blijft roeren, dan wordt deze weer glad. Voeg zoveel heet water toe, tot je een de juiste sausdikte hebt. Als de pompoen geroosterd is, leg je de plakken op een schaal en giet de tahini er over heen. Verdeel ook een beetje harissa over de pompoen, Vrdun deze zo nodig met een beetje water. Haal het binnenste uit een stukje gezouten citroen en snijd de schil in kleine stukjes. Strooi de citroen en peterselie over de pompoen en serveer direct.

bron: combi van mezelf maar tahini is een overbekend sausje uit het Midden-Oosten