dinsdag 31 december 2013

oliebollen ouderwets zelfgemaakt!

Elk jaar dat broerlief met oudjaar oliebollen bakt en dat doet hij al een paar jaar,  geniet ik om een uur of elf van zo'n versgebakken bolletje gedipt in de kristalsuiker. Kristalsuiker ja en dat blijf ik doen in 2014 al zegt iedereen dat het poedersuiker moet zijn. Waar ik ook van geniet zijn de schalen vol appelflappen en oliebollen die ik naar huis mag nemen. Voor dit goede doel zet ik graag mijn kinderarbeid in of is het nog altijd knderopvang en kan ik ondertussen lekker doorwerken?
Dit jaar vroeg ik om het oliebollenrecept want je weet maar nooit of broerlief volgend jaar weer 5000 kilometer verderop zit. Met die reden had ik de appelflappen al vereeuwigd op de blog.  Tot mijn verbazing schrijft hij op dat je eventueel  rozijnen en krenten kunt toevoegen?!?  In al die jaren bollen nog nooit een krent tegengekomen.  (`'t kin wol op), Hij heeft vast een betere reden zoals dat het beslag dan minder goed rijst, maar hij houdt het graag een beetje gewoon. Zijn recept komt uit "de kleine ik kan koken", het fifties kookboek al eerder geroemd op deze blog.

In de NRC van vandaag stond een recept waarin de melk vervangen werd door karnemelk. Bij bakken ben ik altijd een enorme fan van karnemelk omdat het zuur van de karnemelk zorgt voor lucht en goed gerezen beslag. Ik ga het niet uitproberen en ik zou niet durven om mijn broer deze suggestie te doen. Alsof zijn oliebollen beter kunnen. Dat zou ik nog jaren moeten horen.  De foto's zijn ook  mt dank aan broerlief. Wat heb ik toch een mazzel.
voor 20-25 oliebollen
ingredienten: 
* 500 gr (patent)bloem
* 4 a 5 dl (karne)melk
* 25 gram verse gist of een zakje gedroogde gist
* 1,5 theelepel zout 
(evt. krenten, rozijnen, sukade)
* plantaardige olie

Verwarm de melk een beetje en los bij verse gist  dit op in een klein deel van de melk en laat staan tot het gaat bubbelen. Roer het zout door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en giet de gist hierin. Roer de melk in kleine beetje door de bloem en maak een stevig gistbeslag. Laat op een warme plek rijzen tot het verdubbelt is in hoeveelheid.

Verwarm de olie tot 180 graden. Volgens de broer is het goed als er een lichte damp afkomt, je kunt ook een thermometer gebruiken of een thermostaat. Maak met twee lepels bolletjes van het beslag en laat deze in de olie glijden. laat paar minuten bakken en keer ze halverwege tot ze helemaal mooi bruin en gaar zijn (eentje proberen moet dus) .  Oh ja, mocht je ook appelflappen willen bakken, altijd eerst de oliebollen en dan de appelflappen want die laatste maken de olie sneller vies.

vrijdag 27 december 2013

wentelteefjes van panettone met hangop en cranberries


De dag na de kerst is het tijd voor de restjes.  Volgens de reclameman bakt men hiervoor eerst even een  panettone en laat die iets te droog uitvallen omdat je tijdens het bakken twijfelt of dat ding  wel gaar is omdat het recept niet zo bekend is als de ouwe trouwe boffert en 'm nog een paar minuten respijt geeft en 'm dan geheel niet zoals de Italiaanse mama die alles onder controle heeft gewoon glad vergeet. Het bindend advies voor kerst 2014 is dat 2 keer 20 minuten de standaard  baktijd voor een panettone is. Gebruik een wekker en vooral niet twijfelen, haal 'm uit die oven!

Dit jaar dus te droog om mijn kinderen te gerieven en hoewel de reclameman, om mij een plezier te doen, zei dat ie best lekker was, kwam het er toch op neer dat ik de enige was die 'm met dik boter at.  Dat schiet dus niet op, maar de wentelteefjes van panettone werden vandaag wel zeer gewaardeerd. Met hangop van het overschot aan yoghurt dat rond Kerst niet in de dagelijkse hoeveelheden er door heen gaat en met een beetje cranberrysaus  omdat die met de kerst niet op het menu stond in de andere huizen. Vast ook lekker met panettone uit de winkel want die is altijd droog of natuurlijk suikerbrood en waarom ook niet kerststol. En als je gewoon alles keurig hebt opgegeten, dan kan het natuurlijk ook met wit brood.

Wentelteeftjes van panettone met hangop en cranberries
nodig: 
* vier a vijf plakken droog kerstbrood/ wit brood 
* 2 eieren
* flinke scheut melk
* klontje boter
* liter yoghurt paar uur in theedoek in vergiet laten uitdruppen
* half zakje cranberries
* flinke scheut sinaasappelsap
* paar lepels suiker

Breng de cranberries met het sinaasappelsap en suiker aan de kook en laat vijf minuten zacht sudderen tot de bessen knappen en zich een saus vormt. Voeg zo nodig een beetje water toe. Klop de eieren met de melk in een schaaltje en week het brood twee minuutjes tot je geen droge plekken meer ziet. Verwarm een pan en laat een klontje boter smelten. Laat het geweekte brood even uitlekken en bak het in de warme boter aan beide kanten goudbruin.



Bestrooi met een beetje poedersuiker en serveer met een dot hangop en de cranberrysaus.

zaterdag 21 december 2013

Kersttaart



Na het gala van het Hyperion afgelopen donderdagavond vandaag het jaarlijkse kerstdiner van de Gijsbrecht van Aemstelgroep voor zoonlief. Een toetje maken is de opdracht en dan kom je al snel bij chocolade. Alle ingrediënten in huis voor de taart van Bodil behalve de rode kleurstof dus is de red velvet cake een kersttaart geworden.

Ik gebruikte 2 gelijke aluminium bakvormen (die je goed kan hergebruiken) voor de cake, smeerde er geklopte slagroom en frambozenjam tussen en de net ingekochte rolfondant van de Sligro deed de rest. Om de kerstbomen en ballen te kleuren haalde ik nog even wat kleurstof bij mijn Indiase toko in de Javastraat. Je pakt een stukje fondant, doet wat poeder in het midden en kneden maar. Het wordt vanzelf rood of groen.

vrijdag 13 december 2013

Lasagne met venkel en spinazie


Lasagne kan je heel goed de avond tevoren in zijn geheel klaarmaken en een dag later afbakken in de oven.

Ingrediënten voor 4 personen
6 dl melk
1 ui, gepeld en in vieren
1 laurierblaadje
35 gram bloem
45 gram boter
Versgeraspte nootmuskaat
1 pak lasagnevellen
7-8 (Roma-)tomaten
2 tenen knoflook
1 grote venkelknol
450 gram diepvriesspinazie (deelblokjes)
1 citroen
1 bakje ricotta
1 bol mozzarella
Parmezaanse kaas
Olijfolie
Enkele basilicumblaadjes
Zout en peper

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng de melk met de ui, het laurierblaadje en wat peper. Breng ze tegen de kook aan. Draai het vuur uit, dek de pan af en laat de smaken intrekken.

3. Bedek een bakplaat met wat bakpapier. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven op de bakplaat. Bestrooi de tomaten met zout, peper, knoflook en olijfolie. Bak de tomaten in ongeveer 35 minuten zacht.

4. Verwijder harde stukken uit de venkelknol en snijd de knol in de lengte in dunne plakken. Kook deze plakken met wat zout beetgaar. Laat de plakken goed uitlekken.
5. Maak van de spinazie balletjes ter grootte van knikkers of gebruik de bevroren deelblokjes.
6. Meng de citroenschil en wat Parmezaanse kaas door de ricotta en voeg zout en peper naar smaak toe.
7. Zeef de melk. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer het mengsel 1 minuut goed door. Haal de pan van het vuur en roer geleidelijk de melk erdoor. Verwarm nu de saus op het vuur totdat er een gladde, stevige saus ontstaat. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat de saus nog 2 minuten pruttelen.
8. Vet een hoge, rechthoeken schaal in met wat boter. Schenk de helft van de saus erin en leg daarop enkele laag lasagnevellen.
9. Verdeel de helft van het ricottamengsel erover.
10. Dan de halve tomaten.


11. Dan de plakken mozzarella, de venkel en de basilicum.


12. Leg hierop nog een laag lasagnevellen.
13. Verdeel de rest van het ricottamengsel hierover en verdeel de spinazieballetjes.


14. Eindig met enkele laag lasagnevellen, de saus en wat Parmezaanse kaas.
15. Bak de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven op 180°C.

dinsdag 10 december 2013

Romeinse ricottacake


Uitwaaien op het strand, een kerstboom optuigen in de hal en toch lekker eten. Dat vergt voorbereiding en dus had ik op zaterdagavond mijn eigen kookles. Ik maakte een lasagne met venkel en spinazie (recept volgt later op dit blog) en een ricottacake als toetje. Dan kunnen de smaken goed intrekken. En deze cake smaakt ook een dag later nog heerlijk zacht en romig.


Ingrediënten
1 beschuit
30 gram gedroogde abrikozen
1 flinke eetlepel rozijnen
25 ml amaretto
1 bakje ricotta
55 gram heldere honing
Geraspte schil van ½ citroen
1 ei
                                                                                                                   
Bereiding
  1. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  2. Week de abrikozen en rozijnen 20-30 minuten in de amaretto.
  3. Verwarm de oven voor op 175°C.
  4. Zoek een leuke bakvorm en vet deze in met wat gesmolten boter.
  5. Verkruimel de beschuit en bestrooi de ingevette bakvorm hiermee.
  6. Splits het ei en klop het eiwit stijf.
  7. Meng de eidooier, de honing en de citroenschil door de ricotta.
  8. Roer ook de abrikozen en rozijnen met de amaretto door de ricotta.
  9. Spatel het eiwit door het ricottamengsel.
  10. Schep het ricottamengsel in de bakvorm en bak de cake ongeveer 50 minuten in de oven.
  11. De cake is klaar als een in het midden gestoken satéprikker schoon uit de cake komt.

Bron: La Dolce Vita van Ursula Ferrigno.