Afgelopen weekend was het tijd om de slaapkamer van mijn
achtstegroeper aan te passen. Omdat de topbehanger uit Leeuwarden moest komen
kon ik eerst de warme maaltijd voorbereiden. De topbehanger houdt van soep dus
ik maakte een zomerse minestrone met focaccia. Toen de Volkskrant nog die leuke
rubriek had waarbij de journalist bij iemand thuis kwam eten stond er een keer
een recept in van ontwerpster Maroeska Metz voor de allerlekkerste focaccia die
je ’s ochtends klaar zet en ’s avonds bakt zonder tussendoor wat te doen. Het
werd hoog tijd om dat bewaarde recept uit te proberen. Alles klopte en de
focaccia was geweldig lekker.
Los de helft van een blokje gist (te koop bij de Dekamarkt
of een Turkse winkel) op in een kopje lauw water en meng dit met 500 gram
bloem. Maak er met water en zout een soepel deeg van. Vet een bakvorm in met
een niet te kleine opstaande rand en spreid het deeg hierin uit. Bestrooi het
met zeezout en (verse) rozemarijnnaaldjes. Druk met je vingers in het deeg
zodat er kuiltjes ontstaan. Meng met een staafmixer een half kopje olijfolie
met bijna een dubbele hoeveelheid water en giet dit over het deeg. Zet de
bakvorm aan de kant en bak ’s avonds het brood in een oven van 180°C in bijna
drie kwartier goudbruin. Het deeg krijgt tijdens het rijzen echte bellen, wordt na
het bakken lekker krokant en de focaccia heeft dezelfde smaak van olijfolie als
in Italië.
En toen ging ik nog even googlen op Maroeska Metz en vond
toch nog het achtergrondverhaal
in het archief van de Volkskrant.
Voor de zomerse minestrone kon ik geen recept vinden dus
maar zelf aan de slag gegaan.
Ingrediënten voor een pan voor ongeveer zes personen:
- 1 ui - gesnipperd
- 2 dunne preien - fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij – in dunne plakjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 tomaten – ontveld en in stukken
- ½ Courgette – halve plakken
- 3 bouillonblokjes
- 1,5 liter water
- 100 gram groene kapucijners uit de diepvries (bonduelle) of verse als je die kan vinden.
- 1 blikje borlotti bonen
- + 100 gram kleine pasta (bv ditalini)
Verhit een grote pan met wat olijfolie en voeg de uit, prei
en bleekselderij toe. Doe een deksel op de pan en laat de groente zeker 5
minuten op zacht vuur bakken. Voeg daarna eerst de tomatenpuree toe en 1 minuut
later de tomaat en de courgette. Voeg het water toe en de bouillonblokjes en
breng de soep aan de kook. Voeg als de soep kookt de bonen en kapucijners toe
en laat de soep minimaal een half uur zachtjes koken. Daarna het gas uit doen
en de pasta toevoegen. ’s Avonds de soep opwarmen en serveren met pesto en Parmezaanse
kaas.
Een volgende keer ga ik variëren met verse tuinbonen of
spinazie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten