Afgelopen week gegeten met mijn drie kamergenoten en collega
Shagoia liet ons kennismaken met de Iraanse keuken. Ik heb ervan genoten en dan
merk ik weer hoe heerlijk ik rijst nu wel niet vind. Dus in mijn kookboeken op
zoek naar recepten uit deze regio. Madhur
Jaffrey's Vegetarische Gerechten is dan het eerste kookboek wat je pakt maar
daar stond een nogal ingewikkeld recept in met laagjes rijst en pita. Niet iets
voor een late zaterdagmiddag na weer een voorlichtingsdag voor middelbare
scholen. Mijn collega kwam op 10-jarige leeftijd met haar familie als
vluchtelingen naar Nederland dus kwam de gedachte op dat ik nog een kookboek in
die richting had: Gastvrijheid met een
snufje heimwee uitgegeven door Vluchtelingenwerk. Hieruit Mirza gazemi (een
gebied in Noord-Iran) van aubergines gemaakt.
Ingrediƫnten voor 2 personen
- 2 kleine tot middelgrote aubergines
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 1 ei
- Zout, peper, olie
Laat de aubergines heel even afkoelen en schil ze daarna.
Hak het vruchtvlees fijn en laat het eventueel een beetje
uitlekken.
Verwarm een beetje olie in een pan en bak de knoflook
lichtjes. Bak de tomatenpuree even mee en voeg dan de gehakte aubergines toe. Breng
op smaak met zout en peper.
Laat de aubergines op heel zacht vuur 20-30 minuten
sudderen.
Roer daarna het ei erdoor totdat dit gestold is.
Serveer de Mirza gazemi met Libanees platbrood dat even in
een koekenpan is gebakken.
We aten dit nieuwe gerechtje met aubergines met een Iraanse
pilav van rijst met gedroogde cranberries, noten, saffraan en wortel. Het
recept vond ik op het weblog van de NRC. Hier heet het Juwelenrijst en
ik heb het recept grotendeels gevolgd (alleen geen gemalen kardemom in huis). Ik
had niet zo’n mooie korst van rijst als in het verhaal van Klary Koopmans. Ik
hoorde de rijst ook niet sissen dus waarschijnlijk was mijn pan niet heet
genoeg. Maar de rijst was heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten