Vorig weekend bakte ik de ouderwetse appeltaart en
een chocoladetaart op verzoek van Wytze om zijn elfde verjaardag te vieren. Op
dit weblog zijn diverse chocoladetaarten te vinden maar ook appeltaarten heb je
in vele soorten en maten. Dat bewijst het boek over appeltaarten van Janneke
Philippi dat ik onlangs geleend heb. Taart bakken is leuk werk dus waarom niet
wat vaker. Deze crostata is ook heel lekker als toetje met een restantje vanille-ijs.
En wat ik zelden mee maak: het recept klopte helemaal. Ik heb alleen de
hoeveelheid suiker wat verminderd. De verhoudingen van het deeg zijn perfect en
na een half uurtje rusten in de koelkast rolde het prachtig uit en kon ik de
gehele lap overbrengen naar de vorm. Dat is mij met de ouderwetse appeltaart
nog nooit gelukt.
150 gram (room)boter
150 gram rietsuiker + 2 eetlepels
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bloem
2 eieren
600 gram appels (goudrenetten)
½ citroen
1 flinke eetlepel custardpoeder
- Kneed een soepel deeg van de boter, de suiker, het bakmeel, de bloem en het ei. Indien je ongezouten boter gebruikt dan ook een snufje zout toevoegen.
- Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
- Vet een springvorm (24-26 cm) in met boter en leg daarna een vel bakpapier op de bodem.
- Schil de appels en snijd de partjes in schijfjes. Meng de schijfjes van het sap van de halve citroen en 2 eetlepels.
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap waarmee je de bodem kan bekleden en een rand van 3 cm hoog.
- Strooi het custardpoeder over de bodem en verdeel de appelschijfjes erover.
- Rol de rest van het deeg uit en snijd het deeg in brede repen. Maak een vlechtwerk over de taart en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
- Bak de taart ongeveer 45 minuten goudbruin.
- Laat de crostata afkoelen in de vorm.
bron: zie de foto.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten