donderdag 25 oktober 2012

turkse pizza

Als we de lelijke bosjes rooien en wat tegels neerleggen dan is er op het pleintje waar ik woon naast de wipkip, de tafeltennistafel en de jeudeboulesbaan nog genoeg plaats voor een pizzahoutoven. Dan leg ik vrijdags alvast het deeg in de koelkast en stookt de reclameman 'm zaterdags op. Lijkt mij heel gezellig als iedereen daar zijn pizza's afbakt. Zet ik er een tafeltje neer met roodgeblokt kleedje. Er staan vast op zijn Elsschots wetten in de weg en praktische bezwaren. Iemand nog pizza. Dit zijn Turkse. In Turkije geserveerd met gehakt als lahmacun. Deze zijn met kruiden en een mengsel van kaas en paprikapasta.


Het recept komt uit het eerder bejubelde kookboek Bismilla Arabia. Ze hebben een nieuwe "Arabia bij je thuis' en dat schijnt ook een aanrader te zijn.  Erg lekker en gezellig om te maken met bezoek dat veel kinderen meebrengt. Goed te doen met een gewone oven als je de tijd hebt.


pizzadeeg:

* 1 kilo (italiaanse harde) tarwebloem
* 1 eetlepel zout
* 4 theelepels instantgist
* 1 dl olijfolie
* 6 dl lauwwarm water

Meng de droge bestanddelen in een kom. Voeg olie en en water toe en kneed tot deegbal. Laat 1 uur rijzen tot het deeg zich verdubbeld heeft.
Voor erop:

Medhouma
* 200 gram zachte Turkse kaas/ feta (peynir op zijn turks)
* 8 eetlepels paprikapasta
* 2 teentjes geperste knoflook
* 1 eetlepel pul biber (turkse pepervlokken)
* halve kleine ui
* scheut olijfolie
Doe de ingrediënten in een keukenmachine en maak er een past van.

Voor de verse Za' atar
* 1 bosje oregano
* paar takjes tijm  of half bosje bonenkruid
* oflijfolie
* zout.

Hak de kruiden en meng met olijfolie en zout. Verwarm de oven voor op de hoogste stand bij voorkeur met pizzasteen.

Rol het deeg uit tot cirkel en beleg met de medhouma of za'atar. Leg de pizza op de steen en bak ongeveer 5 minuten tot de randjes knapperig zijn.

Maak ondertussen een salade van rucola met dungesneden rode ui aangemaakt met citroensap en drup olijfolie. Doe dit tussen de pizza en eet .







zondag 14 oktober 2012

Crostata di mele (appeltaart)


Vorig weekend bakte ik de ouderwetse appeltaart en een chocoladetaart op verzoek van Wytze om zijn elfde verjaardag te vieren. Op dit weblog zijn diverse chocoladetaarten te vinden maar ook appeltaarten heb je in vele soorten en maten. Dat bewijst het boek over appeltaarten van Janneke Philippi dat ik onlangs geleend heb. Taart bakken is leuk werk dus waarom niet wat vaker. Deze crostata is ook heel lekker als toetje met een restantje vanille-ijs. En wat ik zelden mee maak: het recept klopte helemaal. Ik heb alleen de hoeveelheid suiker wat verminderd. De verhoudingen van het deeg zijn perfect en na een half uurtje rusten in de koelkast rolde het prachtig uit en kon ik de gehele lap overbrengen naar de vorm. Dat is mij met de ouderwetse appeltaart nog nooit gelukt.

150 gram (room)boter
150 gram rietsuiker + 2 eetlepels
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bloem
2 eieren
600 gram appels (goudrenetten)
½ citroen
1 flinke eetlepel custardpoeder

  1. Kneed een soepel deeg van de boter, de suiker, het bakmeel, de bloem en het ei. Indien je ongezouten boter gebruikt dan ook een snufje zout toevoegen.
  2. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  3. Vet een springvorm (24-26 cm) in met boter en leg daarna een vel bakpapier op de bodem.
  4. Schil de appels en snijd de partjes in schijfjes. Meng de schijfjes van het sap van de halve citroen en 2 eetlepels.
  5. Verwarm de oven voor tot 180°C.
  6. Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap waarmee je de bodem kan bekleden en een rand van 3 cm hoog.
  7. Strooi het custardpoeder over de bodem en verdeel de appelschijfjes erover.
  8. Rol de rest van het deeg uit en snijd het deeg in brede repen. Maak een vlechtwerk over de taart en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  9. Bak de taart ongeveer 45 minuten goudbruin.
  10. Laat de crostata afkoelen in de vorm.


bron: zie de foto.