zaterdag 31 maart 2012

Italiaanse gemengde bonensoep

Aan het eind van de zomer brachten Guido en Yvonne deze bonen voor mij mee uit de Marken waar ze heerlijke weken in hun huisje met pizzaoven hadden gehad. Zo'n oven is al jaren een wens van de reclameman omdat die veel heter wordt dan een gewone oven en de pizza dan in een paar minuten perfect bakt. Misschien komt het er nog eens van in onze te kleine tuin. Mocht je dit soort dingen ook willen, kijk dan hier. Tot vandaag stonden de bonen decoratief te zijn in hun pot in de keuken, maar het blijft eten dus ik wil soep. Ik zocht op internet hoe ik al die bonen bij elkaar kon koken. Met fagoli secchi misto kwam ik eruit al bleek mijn italiaans toch weer beperkt want het gaat hier om 'legumi' omdat er ook erwten,linzen en kikkererwten in zitten. Gewoon een nacht weken en dan koken met wat groente. Ik vergat die nacht, maar een paar uur bleek ook genoeg, zeker als je daarna de snelkookpan gebruikt. Verder gebruikte ik de stronkjes boerenkool die niet verder uitgegroeid waren. Heel Italiaans om te gebruiken wat er is. Verder had ik nog ui, wortel, bleekselderij.  als je nog een paar takjes peterselie hebt, heb je alles wat Italianen de geurmakers noemen. Al zin in de zomervakantie? Ik wel. 
Zuppa di legumi secchi misti 
nodig:
* 500gram gemengde bonen, linzen, erwten
* ui
* stengel bleekselderij
* 2 kleine winterwortels
* paar takjes peterselie
* lepel tomatenpuree
* 2 bouillonblokjes
* zout/peper
* (100 gram boerenkool)
* Parmezaanse kaas
* basilicum

Snipper de ui fijn en hak de bleekselderij en één winterwortel fijn. Fruit de ui in een scheutje olijfolie. Voeg na een paar minuten bleekselderij en wortel toe en fruit mee. Hak de peterselie en doe bij inhoud van de pan. Fruit de tomatenpuree even mee. Giet de geweekte bonen af en doe met 1 liter water in de pan. Laat met 2 theelepels zout of bouillonblokje  aan de kook komen. Laat anderhalf uur koken of gebruik een snelkookpan en dan kun je na 20 minuten de druk laten afnemen. Snijd de wortel in dunne halve schijfjes en hak de boerenkool grof. Voeg toe aan de pan en laat nog ongeveer kwartier koken tot de groente gaar is. Proef of de soep op smaak is.

Schep op bord met een scheut goede olijfolie, een beetje geraspte Parmezaan en een gescheurd blaadje basilicum.

woensdag 28 maart 2012

Semolinabroodjes

 
Ook al kom ik elke week bij bakker Bert uit Amsterdam Oost, er is niets leuker dan zelf brood bakken. Nadat ik onlangs weer een paar keer het Tsjechische brood met zuurdesem had gemaakt was het nu tijd om eens een brood te bakken met biga. Dit voordeeg wordt zo genoemd in het kookboek van Ursula Ferrigno over Pane e panini.  Op vrijdagavond de biga klaarzetten en op zondagmiddag een heerlijke lunch met semolinabroodjes.

Biga
100 gram bloem van bij voorkeur harde tarwe
150 ml lauwwarm water
2,5 gram verse gist
Verkruimel de gist boven het water en meng het met de bloem tot een beslag als voor pannenkoeken. Dek het mengsel af met een vochtige theedoek en laat het 24-36 uur staan op kamertemperatuur.

Semolinabroodjes
375 gram bloem van harde tarwe
275 gram semolina                                  
2 theelepels grof gemalen peper
10 gram gist
350 ml lauwwarm water
1 keer het recept van biga
15 gram zout
Olijfolie
Grof zeezout

Maak van het water, de twee meelsoorten, de peper, de biga en het gist een soepel brooddeeg met de broodbakmachine en laat het anderhalf uur rijzen.
Kneed het daarna licht en laat het weer 30 minuten rijzen.
Snijd het deeg in 12 stukken, vorm er ballen van, leg die op een licht met olie ingevette bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kruis met en mes de broodjes in en bestrooi ze met grof zeezout.
Bak de broodjes 20 minuten. Om een knapperig korstje te krijgen, kun je als de oven heet is de zijkanten besproeien met water uit een plantenspuit.

maandag 19 maart 2012

taart van rood fluweel


Vorig jaar schreef ik deze blog en vergat 'm te posten. De taart is nog steeds mooi en lekker. 

2011
Bodil vierde eindelijk haar partijtje. Vreselijk dat soort ouders die moeten skieën, werken en veel sporten dus eigenlijk veel met hun eigen behoeftes bezig en zo één van de belangrijkste momenten in een kinderleven uitstellen. Vriendinnetjes die al heel lang geleden een speciaal kadootje hadden gekocht, maakten zich al bezorgd of het partijtje dit jaar nog wel doorging. Bodil zag gelukkig het voordeel dat het voor de eerste keer in haar leven mooi weer was op haar partijtje. De zangworkshop met kinderen voor kinderen liedjes en Kate Perry solo van de jarige was een groot succes, maar het stoepkrijten buiten zeker zo leuk.
De meiden gingen elkaar omtrekken en daarna hippe kleren tekenen net als bij de topmodel boeken die ze allemaal hebben. Bodil koos als verjaardagstaart de red velvet cake omdat Tessel die heel erg lekker vindt. En Tessel die ze al kent zolang ze zich kan herinneren,doet ze graag een plezier. Tessel vond de taart weer heerlijk en zei dat ze deze ook op haar partijtje wilde dus of ik het recept aan haar ouders wilde geven. De boodschap lijkt me duidelijk.

Red Velvet Cake 
ingrediënten:
* klontje boter
* 2 cups of 275 gram gezeefde bloem
* 1/2  cup of 50 gram cacao
* 1/2 theelepel zout
* 1 cup of 240 ml neutrale olie
* 1 cup of 190 gram kristalsuiker
* 1 eetlepel of 10 gram vanillesuiker
* 2 kleine eieren
* 3 eetlepels rode kleurstof of 1/2 theelepel rode gel kleurstof opgelost in 3 eetlepels water
* 1/2  cup karnemelk plus 2 eetlepels of 150 ml
* 1 theelepel baksoda
* ruim 1 theelepel witte azijn

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 2 ronde vormen in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
2. Roer bloem, cacao en zout in een kom door elkaar.
3. Doe de olie en suiker in een ander kom en mix met een mixer op gemiddelde snelheid totdat het goed gemengd is. Roer er één voor één de eieren door en voeg de voglende toe tot de eerste is opgenomen. Voeg langzaam de rode kleurstof toe. Roer het bloemmengsel en karnemelk om en om door het botereimengsel.
4. Doe de baksoda in een klein kommetje, meng de azijn er door en en voeg toe aan het beslag. Roer 10 seconden door.
5. Verdeel het beslag over de vormen, zet in de oven en bak ongeveer 20 tot 25 minuten totdat een satehprikker er schoon uitkomt. Laat 20 minuten afkoelen in de vorm. Haal de lagen uit de vorm en trek het bakpapier eraf. Laat geheel afkoelen voordat je de taart gaat vullen en versieren.

Eén laag bestreek ik met een laag stijfgeslagen slagroom en een paar eetlepels cranberryjam. Frambozenjam is ook lekker. Ook andere vullingen mogelijk. Voor de buitenkant gebruikte ik rolfondant. In sommige supermarkten te koop, maar in Nederland niet zo vaak. Ook te koop op internet bijvoorbeeld bij de webshop van de leukste taarten of taartenwinkels.
 Je rolt het fondant heel dun uit met de deegroller tot een cirkel die groter is dan je taart. Dan er om heen vouwen en de zijkanten afsnijden. Met een beetje kleurstof kun je de rolfondant kleuren (handschoenen aandoen) en daar figuurtjes of letters uitsnijden.
Dit jaar versierde Bodil zelf de taart.  De 52 stond voor de gezamelijke leeftijd van haar en de reclameman . De taart was nog lekkerder dan vorig jaar.
Mocht je rolfondant kopen te ingewikkeld vinden dan kun je de taart ook heel Amerikaans met een roomkaaslaagje (cream cheese frosting)  garneren.

Roomkaasglazuur 
nodig: 200 gram roomkaas bijv mon chou * 50 gram boter * poedersuiker en een beetje vanillesuiker

Roer met een mixer de boter en mon chou zacht en roer zoveel poedersuiker erdoorheen tot het mengseltje naar je smaak is. Als het dun is, even 10 minuten in de koelkast. Met een mes kun je het laagje over de taart verdelen. Bij een chocoladetaart is het handig als je eerst een dun laagje maakt, dat even laat opstijven en dan een volgend laagje. Anders komen de rode chocoladekruimels door je roomkaaslaagje heen. Als je het mes nat maakt, kun je het goed glad maken.

zaterdag 10 maart 2012

Broccolitaart met nagelkaas


Afgelopen week was in het nieuws dat een Nederlandse kaas uit Wolvega eindelijk een Zwitserse kaas had verslagen bij het ‘Kaaswereldkampioenschap’. De winnende kaas is verkrijgbaar onder de naam ‘Vermeer’. Op de website van FrieslandCampina is te lezen dat de kaas een gerijpte kaas is met een volle smaak, maar met minder vet en zout voor de internationale markt. In Nederland wordt deze kaas verkocht onder de naam Cantenaar.
Zelf koop ik het allerliefste kaas op de markt van Leeuwarden bij de kaashandel fa. van Dijk van der Woude. Zo kwam ik onlangs na een weekendje Leeuwarden weer thuis met heerlijke oude kaas voor op brood en bij de borrel, korstloze kruidkaas voor de vele boterhammen van zoonlief en de echte nagelkaas, niet te verkrijgen in het winkelcentrum om de hoek. Met nagelkaas in huis komt dus ook de broccolitaart weer op het menu.

Ingrediënten:
5 plakjes bladerdeeg
750 gram broccoli
150 gram nagelkaas
3 eieren
200 ml slagroom
Zout en peper

Bereiding
Vet een grote, lage taartvorm in met wat boter. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze daarna uit tot 1 grote lap. Bedek de bodem en de randen van de vorm met het deeg en zet de vorm even in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de broccoli schoon en kook de broccoli halfgaar (stronkjes iets langer dan de rest). Laat de broccoli even afkoelen in een vergiet. Rasp de nagelkaas. Klop de eieren met de slagroom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel de broccoli over de bodem, strooi de kaas erover en giet het eimengsel erover heen. Bak de taart ongeveer 45 minuten totdat hij stevig is.

N.B. hoeveelheden broccoli en nagelkaas zijn bij benadering vastgesteld.