woensdag 20 april 2011

Het geheim van het groene doosje voor de kruidkoek


Kruidkoek bakken is niet moeilijk maar vaak had het resultaat een flinke barst bovenin of was de koek weer eens slecht gerezen. Mijn collega Willemien bakt alle soorten kruidkoek en vertelde over het geheim van het groene doosje. Zuiveringszout is ook wel bekend onder de naam baksoda of natriumbicarbonaat en niet in de supermarkten verkrijgbaar (lees ook een verhaal op een ander weblog hierover).

Ingrediënten
  • 400 gram volkoren meel
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 flinke theelepel zuiveringszout (groen doosje te koop bij Etos)
  • 2 flinke theelepels koekkruiden
  • 400 ml melk
  • 180 gram vulling (bijvoorbeeld rozijnen en gedroogde cranberry’s, vooral even in koken water wellen en afgieten)
  • 30 gram (zelf gekraakte en in stukjes gehakte) walnoten of andere noten
Bereiding
  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. Een bakblik (met antiaanbaklaag) van 30 cm lang invetten.
  3. Meel, basterdsuiker, koekkruiden en zuiveringszout door elkaar roeren in een beslagkom.
  4. Melk met houten lepel scheutsgewijs er bij doen en goed door elkaar roeren.
  5. Als laatste de vulling erdoor roeren.
  6. Bakblik vullen en onderin de oven zetten. Na 50 minuten prikken met satéstokje of breinaald om te kijken of de koek gaar is.
  7. Koek even in bakblik laten staan, daarna op rooster laten afkoelen. Tijdens het afkoelen aluminiumfolie over de koek leggen. Dan blijft de koek zacht en droogt niet uit.



vrijdag 15 april 2011

Pasta met tuinbonen, oregano en pecorino

 
Een mooie lente met veel zon. Dit jaar geen zeeën van tijd om er van te genieten. Er wordt weer gewerkt. Misschien vanzelfsprekend voor jullie,maar ik was even vergeten hoeveel tijd dat kost,werken. Niet alleen kom ik niet toe aan luieren in de hangmat, ook heb ik ook veel minder tijd om te koken. Mijn interesse voor snelle recepten is er wel significant (p< 0,05) (sorry, dat schoot er uit,  tijd dat ik weer eens iets aan statistiek ga doen geloof ik) door toegenomen.  De kruiden in mijn kruidentuintje floreren wel van de zon. De peterselie heeft zichzelf  dit jaar uitgezaaid , de munt woekert lekker door, de salie krijgt nieuwe blaadjes na wat wild snoeiwerk. De snelste groeier is de oregano. Zonnig en droog daar houdt dit kruid van. Veel gebruiken dus. Ik maakte pasta waarbij ik verse en droge oregano gebruikte. Supersnel met een pot tuinbonen, maar straks nog lekkerder met verse tuinbonen. In plaats van pecorino kun je ook geitenkaas gebruiken. Had ik niet in huis en maakt het smeuïg.  

Farfalle met tuinbonen, oregano en pecorino
nodig: 
* 500 gram farfalle
* 5 eetlepels olijfolie
* sjalot of klein uitje
* flinke handvol verse oregano
* flinke theelepel droge oregano
* grote pot tuinbonen of  1 kg verse tuinbonen in de peul
* 50 gram pecorino 
* zout en peper
* scheut extra vergine olijfolie

(Dop de tuinbonen en kook ze in water met een scheut melk in ongeveer een kwartier gaar). Laat de pot tuinbonen uitlekken. Zet water op voor de pasta. Snipper de sjalot fijn. Fruit in een koekenpan met olijfolie. Was de verse oregano, droog in de slacentrifuge (noem je zo'n ding echt zo of is het sladroger), hak de oregano fijn en voeg zowel de verse als de droge oregano toe aan de ui. Pas op dat het niet verbrandt. Als het water kookt, kun je de farfalle gaarkoken. Voeg de uitgelekte tuinbonen toe aan het ui/oregano mengsel en warm ze op. Giet de pasta af maar bewaar een beetje kookwater. Voeg de pasta toe aan het tuinboonmengsel. Roer de helft dan de pecorin er door. Als het er erg droog uitziet, kun je een beetje kookwater toevoegen zodat de pasta goed mengt met de rest. Breng op smaak met peper en zout en een scheut extra vergine olijfolie. Serveer met de rest van de kaas en een een frisse salade. Bijvoorbeeld rucola met gebakken champignons en een sherryazijndressing.

woensdag 13 april 2011

Rabarber met amandelkruimel

Woensdagmiddag de vrije middag van vele moeders en gelukkig ook steeds meer vaders. Menigeen vindt deze dag vermoeiender dan werken, terwijl ze je op kantoor een prettig vrije dag wensen.  's Ochtends nog even de laptop open om achterstallig werk te doen. Een goed gesprek met een vriendin tussendoor en een wasje ophangen want dat bespaart de droger. De lunch voorbereiden,  tassen en kleding staan klaar voor de grote woensdagmiddagrace langs de tennisbaan, pianoles, vaccinatiebijeenkomst en vriendinnetjes. En om 5 uur bedenken dat er op woensdag ook avondeten moet komen. In de koelkast staat nog een restje pasta van gisteren, dat wordt wittebonensoep met pasta en rozemarijn, een recept van Deborah Madison uit "vegetarian cooking for everyone". 
 Dit is één van mijn favoriete kookboeken. Er ligt ook nog rabarber dus ik kies als nagerecht rabarber met kruimel,  maar er is geen havermout meer in huis. Ik maak een verfijnde versie  met amandelmeel. Nu nog tijd om het op te eten. 

Rabarber met amandelkruimel
nodig:
voor de kruimeltjes

* 125 gram bloem
* 125 gram amandelmeel
* 125 gram witte basterdsuiker
* 125 gram koude boter
* snufje zout

voor de rabarber
* 1 kilo rabarberstelen
* 3 eetlepels suiker
* verse gember of stemgember

Was de rabarber en snijd in stukjes van 2 à 3 centimeter. Doe in een glazen ovenschaal en vermeng met de suiker. Rasp een beetje gember boven de rababer of snijd het bolletje stemgember in kleine stukjes en vermeng met de rabarber. Dek de schaal af met plastic folie (niet met aluminumfolie want het oxaalzuur uit de rabarber lost dat op. Laat bij voorkeur een paar uur staan, maar een half uur is ook al lekker. 

Verwarm de oven op 200 graden. Roer voor de kruimeltjes de droge ingrediënten door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes boven de kom. Verdeel de boter al wrijvend met je vingers door het droge mengsel tot er kleine kruimeltjes zijn. 
Haal de folie van de rabarber en verdeel de kruimeltjes over de rabarber. Zet in de oven en bak ongeveer 30 minuten tot de kruimels goudgeel en de rabarber zacht is. 

Lekker met vanilleijs, turkse yoghurt, room of vanillevla. 

donderdag 7 april 2011

Drie in de pan van Nigella




Koken uit de kast werd het hier eens genoemd. De ricotta moet op en het is weer eens tijd voor een lekker toetje. Nigella's kookboek 'Voor altijd zomer' biedt uitkomst al klopte haar recept niet helemaal.
Ingrediënten

  • 250 gram ricotta
  • 1,5 dl melk
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • Zout
Bereiding
  1. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  2. Doe in een andere kom de ricotta, de melk en de eierdooiers en meng alles goed.
  3. Voeg het bakmeel en een snufje zout toe.
  4. Als het beslag nog wat dik is er nog een beetje extra melk door roeren.
  5. Roer tot slot de eiwitten door het beslag.
  6. Verwarm een koekenpan en vet de pan in met wat olie (handig met een kwast).
  7. Schep met een grote lepel hoopjes beslag in de pan en strijk ze een beetje glad.
  8. Bak de pannenkoekjes 1-2 minuten en keer ze dan om.
  9. Serveer met poedersuiker, aardbeien of ander fruit.