donderdag 19 augustus 2010

Rigatoni al forna (pasta uit de oven)



Mijn favoriete pasta merk is Barilla omdat deze soort het stevigst blijft tijdens het koken maar voor onderstaand gerecht hoef je niet eerst uit Italië een pak mee te nemen. Rigatoni pasta is sinds een tijdje beschikbaar in het assortiment van Grand Italia.
Dit recept is heel geschikt voor een dag met een uitje want is ’s ochtends goed voor te bereiden en de pasta kan dan bij thuiskomst de oven in.

Ingrediënten (voor 6 personen, beter: 3 volwassenen en 3 kinderen)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
Olijfolie
2 theelepels gedroogde marjolein of Italiaanse kruiden
Versgemalen zwarte peper
2 blikken tomaten in stukjes
Zout
500 gram rigatoni
50 gram gesmolten boter
250 gram ricotta
Ongeveer 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding
Fruit de gesnipperde ui en de geperste knoflook in olijfolie in een zware pan.
Als de ui lichtbruin is de tomaten, de kruiden en zout en peper toevoegen.
Breng de tomaten aan de kook en laat het op zacht vuur minimaal 30-45 minuten pruttelen tot een mooie tomatensaus.
Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar.
Giet de pasta af en koel de pasta af onder de koude kraan.
Vet een ruime lage ovenschaal in met boter.
Meng de pasta met de helft van de boter en drie flinke eetlepels saus.
Schep de helft van de pasta in de ovenschaal.
Verdeel er dan nog wat saus over, dan alle ricotta, nog wat saus en de helft van de Parmezaanse kaas. Schep dan de rest van de pasta in de schaal en verdeel de rest van de saus erover. Giet de rest van de boter over de pasta en eindig met de rest van de Parmezaanse kaas.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en bewaar het koel tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180-200 ˚C. Bak de rigatoni ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de pasta gloeiend heet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten