maandag 31 mei 2010

Tajine voor Finn



Familie Harkema ging op vakantie naar Marokko en Finn van 7 kocht een tajine. Dat is de naam van zowel de pot als de stoofschotel die je er in klaar maakt. Nu eet Finn graag vlees, maar zijn broer Jan is sinds enkele maanden overtuigd vegetariër. Na een directe vraag of vlees komt van dieren die van ouderdom zijn gestorven, hebben zijn ouders eerlijk geantwoord dat dieren speciaal gedood worden om door ons opgegeten te worden. Jan is toen subiet gestopt met het eten van vlees. Geen spekjes meer, geen worstjes meer terwijl hij die altijd zo lekker vond. Wat een staaltje zelfbeheersing voor een kind van 8! Finn heeft verklaard dat zo'n vegetariër aan tafel wel lastig is, maar begrijpt dat er ook een groentestoofschotel in zijn tajine gemaakt moet worden. Ware broederliefde, maar kan het ook zonder abrikozen want daar houdt Finn niet van. Voor jou dit recept Finn en die abrikozen die zou je kunnen vervangen door rozijnen. Je kunt ze erook helemaal uit laten maar ze geven een zoet tintje aan de tajine dus ik zou ze er in doen en niet opscheppen of aan de rand van je bord laten liggen zoals je ook doet met andere smaakmakers zoals jeneverbessen in de zuurkool of laurierblad. Is dat te verkopen aan je ouders?

Groentetajine
nodig: grote rode ui * 2 vastkokende aardappelen * 2 winterwortels of 4 kleine wortels * aubergine * rode of groene paprika * 220 gr gekookte kikkererwten (of een blikje) * paar tomaten of blik * (abrikozen of grote rozijnen) * (10 zwarte olijven) * 1 theelepel kaneel * halve theelepel saffraan of geelwortelpoeder * theel komijn * peper en zout * (geconfijte citroen) * olijfolie * peterselie en/of korander.


De groentes moeten niet te fijn gesneden worden, anders wordt het soep in plaats van stoofschotel. Snijd de rode ui in schijfjes. Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 2 bij 2. Snijd de winterwortel in plakjes of de kleine wortels overlangs door en als ze lang zijn nog een door lengte. Snijd de aubergine in de lengte door en nogeens. De kwarten in plakjes van een dikke centimeter snijden. Snijd de paprika in grove stukken.

Zet een van tevoren geweekte tajine op een matig vuur. Verwarm de olie en fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de wortel toe. Je kunt de aubergine ook toevoegen maar even aanbakken in een koekepan gaat gemakkelijker. Laat 5 minuten bakken en voeg paprika en aardappelblokjes toe. Roer een paar keer om. Strooi de specerijen over de groentes en laat even meebakken. Voeg de tomaten in stukken, zout, de abrikozen of rozijnen toe, de kikkererwten met vocht of wat water en laat aan de kook komen. Stoof tot de groentes gaar zijn, dit duurt een kwartier tot 20 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Lekker om nog een kwart geconfijte citroen in kleine stukjes toe te voegen. In haarlem koop je die bij Mabrouk op de Botermarkt. Gehakte koriander en/of peterselie er overheen staat mooi en smaakt goed.

Tajines worden in Marokko geserveerd met brood, maar couscous kan natuurlijk ook.

zondag 30 mei 2010

Linzensoep met knoflook en ui

Zoals beloofd de soep van de camping tijdens het koude Hemelvaartweekend voor dit weglog. Thuis maken, op de camping verwarmen en eten met pitabroodjes die geroosterd zijn boven het houtvuur.
Ingrediënten
- 1,5 liter groentebouillon
- 300 gram rode linzen
- 2 grote uien
- 2 stengels bleekselderij
- 2 grote tomaten
- 2 eetlepels ghee
- Zout en peper
- 2 tl gemalen komijn
- 4 teentjes knoflook
- 4 el olijfolie
- Sap van een ½ citroen
- Citroenpartjes
Bereiding
1.Was de linzen, snipper de uien en snijd de bleekselderij en tomaten in stukjes.
2.Breng in een pan de bouillon aan de kook en voeg de linzen, de helft van de ui, de bleekselderij en de tomaat toe. Laat de linzen zachtjes ongeveer 50 minuten sudderen.
3.Smelt de ghee in een kleine koekenpan en fruit de overige ui zacht en glazig.
4.Meng de uitgeperste knoflook met het citroensap en de olijfolie tot een dressing (dit kan in de keukenmachine).
5.Pureer de soep met een staafmachine en voeg daarna de gefruite ui, de komijn, zout en peper en de knoflookdressing toe.
6.Serveer de soep met citroenpartjes.

donderdag 27 mei 2010

Rabarbervlaai



Er zijn veel mensen die niet van rabarber houden. Elke keer als ik het hoor ben ik weer verbaasd. Okee, het kan een beetje zuur zijn. En na het eten voelen je tanden zo raar. En het is niet heel gezond. En altijd de vraag of het nu een groente is of fruit, of groente die je als fruit gebruikt. Verder kan ik geen bezwaren meer bedenken. Want ik ben dol op rabarber. De plant ziet er ook zo mooi uit als hij na de winter weer boven de grond uit komt. En dat zoetzure is zo lekker. Ik kijk er echt naar uit om in het voorjaar Rabarberkruimeltoetje te maken of rabarberjam met gember. Of heel gewoon moes met suiker voor bij Turkse yoghurt. Mijn broer serveert het ouderwets als een variant van appelmoes bij het hoofdgerecht, maar mijn meiden vonden het een beetje raar maar toch wel lekker om hun toetje bij de aardappelen te eten.

Dit is een rabarberkruimeltjesvlaai met gistdeeg op zijn Limburgs. Laat je er niet door afschrikken, want met instantgist is het heel gemakkelijk.

voor de bodem: 250 gr bloem * 2 theel. gist * 25 gr suiker * 1/2 theel. zout * 50 gr. boter * 1,35 dl melk

Doe de droge ingredienten in een kom, verdeel de boter in kleine stukjes er over heen. Meng met lauwwarme melk en kneed tot een soepel deeg. Laat 30 minuten rusten.

Verwarm de oven op 200 graden.

Voor de vulling: 700 gr rabarber * suiker naar smaak * beetje vanillesuiker
Snijd de rabarber in kleine stukjes en stoof op laag vuur ongeveer 10 min tot rabarber zacht is maar nog niet uit elkaar gevallen. Als de rabarber dun is geworden, kun je de rabarber mengen met een klein beetje maizena aangelengd met water en aan de kook brengen tot hij dikker wordt.

voor de kruimeltjes: Roer 150 gr bloem met 150 gr suiker en een snufje zout door elkaar. Snijd 100gr boter in kleine stukjes en roer door mengsel. Maak met je vingers kleine kruimels. Zet aan de kant.

Neem het geruste deeg en rol het uit tot iets groter dan de vorm die je hebt. Om het gemakkelijk in de vorm te krijgen, kun je het over de deegroller leggen en het zo naar de vorm transporteren. Zelf vouw ik het deeg twee maal, leg het in de vorm en vouw het uit. Druk de zijkanten goed aan. Verkruimel een beschuit over de bodem. Giet de rabarbervulling in de beklede vorm. Verdeel de kruimeltjes over de taart.

Bak 30 min in een hetelucht oven, iets langer in een conventionele.

donderdag 20 mei 2010

modern indiaas koken


Indiaas eten vind ik erg lekker. Kruidig, pittig en soms ronduit heet. Ernst is ook een liefhebber. Hij woont op het plein en maakt me af en toe blij met een restje curry. In de meivakantie een gezamelijk maal bereid. Hij maakte lamscurry en groentebiryani (een rijstschotel met linzen en groenten. Ik maakte uien/kikkererwtenbrood (geen succes), chapati's (gingen schoon op), choch chori (een behoorlijk pittige maar erg lekkere groentencurry, wortelraita en Bodil's favoriet: rajma, een kidneybonen curry. Erg lekker was een salade die niet eens super gekruid was. Volgens mijn broer Bouwe-Jan, die graag mee eet als er Indiaas wordt geserveerd en hij toevallig over is uit Yemen, was dit een goed voorbeeld van de moderne Indiase keuken waarbij groenten niet of kort gekookt worden met weinig specerijen en niet teveel vet. Interessant dat ook in India er een trend is voor bewust en gezond eten. Zou de voorkeur voor dik want rijk ook al ingeruild zijn voor de westerse obsessie met dun? Is dit mogelijk als een deel van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens leeft en mager is.


De salade is heel lekker. Niet heel kruidig, maar sappig.

nodig: 250 gram paneer (volgens eerder recept) in blokjes * 1 geroosterde rode paprika fijngehakt (uit pot) * 1 stengelui of sjalotje fijngesnipperd * 50 gr tauge * een halve kommkommer in kleine blokjes * 2 a 3 tomaten in hele kleine blokjes * 3 eetl fijngehakte koriander 1 tl fijn geraspte limoenschil * sap van 1 limoen * 1 eetl olie * 1 tl honing * zout en peper
Doe de tomaat, komkommer, koriander, sjalotje, rode paprika en tauge een een kom. Meng limoenschil met sap,olie en honing met zout en peper en schenk over de salade.

Verwarm olie in een pan en bak de paneer licht bruin, dit kan ook in een grillpan.

Verdeel de paneer door de salade heen en serveer direct.
Voor iets meer Indiase pit kan je een heel fijn gesniperd rood pepertje toevoegen.

dinsdag 18 mei 2010

Paneer volgens de collega van Ernst

Paneer is een Indiase verse kaas die je zelf gemakkelijk maakt. De meeste recepten werken met citroensap maar dat was bij mij niet altijd even succesvol. Dit recept komt van de Pakistaanse collega van Ernst en werkt altijd. Je kunt zowel volle als halfvolle melk gebruiken. Magere yoghurt doet het ook.



nodig: 2 liter melk * 1 liter yoghurt

Breng de melk aan de kook. Roer af en toe zodat de melk niet aankoekt. Als de melk kookt de yoghurt toevoegen. Roer en je zult zien dat de vaste bestanddelen en de wei (licht groenig vocht) zich scheiden. Doe een schone doek (Ernst ingeving om een oude luierdoek te gebruiken, heb ik overgenomen) in een vergiet en giet de pan af. De wei stroomt weg en in de doek ligt nu de kaas
Bind de doek dicht en laat een half uur uitlekken. Om een platte plak te krijgen kun je daarna de doek met de kaas erin onder een houten plank leggen met een gewicht erop. Ik gebruik hiervoor de vijzel, Ernst zijn pastamachine, dus kijk je keuken rond voor zware objecten.

Bewaar daarna de kaas in de koelkast. Een paar dagen is geen probleem. Je kunt de kaas zo gebruiken of marineren. Even bakken in olie is ook erg lekker.

maandag 3 mei 2010

zoete aardappelsoep met korianderpeperpesto


Prachtig oranje koninginnedagsoep had ik bedacht. Na een ochtend spulletjes verkopen in de regen en daarna wijn drinken in de zon, had ik niet veel zin meer om te koken. Chinees was ook best lekker. Neem voor deze soep de zoete aardappel met oranje vruchtvlees. Die met gelig vruchtvlees kunnen ook maar zijn meliger. Als ik enorm twijfel in de winkel,krab ik een minuscuul flintertje van de aardappel af en dan zie je het wel. De korianderpeperpesto zorgt voor pit tegenover het zoete van de soep. Het is een nauwelijks aangepast recept uit een engels kookboek van Lesley Waters, de blonde vrouwelijke, druk gebarende kok die ook wel bij 'Ready steady cook' opduikt.


nodig:1 kleine ui fijngesnipperd * 1 grote zoete (oranje) aardappel van ongeveer 500 gram * ruim 1 liter bouillon* 1 theelep gemalen koriander * olijfolie

Fruit de ui in een beetje olie. Schil de zoete aardappel en snijd 'm in stukken. Doe de gemalen koriander bij de uien en bak even mee. Daarna de zoete aardappel erbij en even omscheppen. Voeg de bouillon toe en laat aan de kook komen. Daarna ongeveer 10 à 15 minuten zachtjes laten koken. Als de soep te dik wordt, een beetje bouillon toevoegen.

voor de pesto:
een witte boterham zonder korstjes * half bosje koriander inclusief steeltjes * 2 theelepels grof gemalen peper * 1 eetlepel limoensap * 1 à 2 eetlepels olijfolie * beetje zout

Maak de boterham vochtig en scheur hem in stukjes. Doe alle ingredienten in een keukenmachinetje en maal ze fijn. Proef of er zout, limoensap of olie bij moet.

Serveer de soep met een lepeltje pesto.

zondag 2 mei 2010

Limoenrisotto met portobello

Regelmatig kijken wij om half 8 even naar het tv-programma 'Over de kook'. Het stelt niet veel voor, meer vermaak dan kookkunst met een kindervriendelijke grote reclamepauze om de pyama aan te doen en de tanden te poetsen. Nadat 1x een vegetarische kok het geheel had verprutst is er weinig inspiratie voor vegetariers op te doen. Maar afgelopen week had een kok limoenrisotto met kabeljauw gemaakt. Dat inspireerde mij tot het volgende recept en deze risotto had vast een mooi cijfer van Robert Kranenborg gekregen.

Ingrediënten voor 2 personen
• 1 ui
• 1 knoflookteen
• 1 gedroogd pepertje
• 15 gram boter
• Rasp van 2 limoenen
• Sap van 1 limoen
• 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
• 135 gram risottorijst
• 1 liter groentebouillon
• 2 portobello’s
• 2 eetlepels olijfolie
• Peper
Bereiding
Snipper de ui en verwarm de boter in een pan. Bak de ui lichtjes in de boter en voeg de geperste knoflookteen en het gekneusde pepertje toe.
Voeg de risottorijst na enkele minuten toe en bak de rijst een beetje.
Voeg dan regelmatig een scheutje bouillon toe en zorg dat de risotto niet te nat, maar ook niet te droog is. Roer regelmatig.
Als de risotto een beetje begint te garen het sap van de limoen toevoegen.
Als de risotto bijna gaar is de limoenschil toevoegen en een 3 eetlepels Parmezaanse kaas. Breng de risotto op smaak met wat peper.
Ondertussen de portobello’s in repen snijden en enkele minuten bakken in olijfolie. Voeg ook een beetje peper toe.
Serveer de risotto met de repen portobello en wat Parmezaanse kaas.