Laatst waren Remko en ik een weekendje met zijn tweeën in Parijs. Veel rondgelopen (op zoek naar de auto). Prachtige musea bekeken en natuurlijk lekker gegeten. De lekkerste herinnering is aan een pain aux raisin. Vers bij een bakker met een cafe au lait. Het moment zal ook aan de smaak hebben bijgedragen, want we hadden net hardgelopen in Parc Luxembourg en het voelde ook heel frans om bij de bakker te ontbijten. Een goede tweede was de lauwwarme linzensalade. Zoals gewoonlijk hadden we niet gereserveerd bij een restaurant maar wilden we wel heel lekker eten. Nogal eens leidt dit tot een "dan maar hier eten want ik heb honger restaurant" of een hongertocht van twee uur door een stad zoals ik een vriendin aandeed in Helsinki en het traditionele Finse eten dat we eindelijk vonden was alleen voor mij het zoeken waard. Dit keer hadden we geluk. l'Ambassade de Auvergne die in de Bib gourmand stond, had nog plaats en bleek inderdaad goed. Deze linzensalade had ik als voorgerecht. Er zaten spekjes doorheen en waarschijnlijk ook nog creme fraiche, maar zonder is ook lekker. De Aligot die daar bij worstjes werd geserveerd en het best te omschrijven is als een fondue met aardappel en knoflook erdoor, ga ik nog eens uitproberen.
ingrediënten:
200 gram groene linzen, 1 uitje, 1 teen knoflook, 125 ml rode wijn, halve liter water
vinaigrette van sjalot, 1 eetlepel rodewijnazijn, dessertlepel mosterd en 6 eetlepels olijfolie
Fruit de fijngesnipperde uit, voeg de uitgeknepen knoflook toe en fruit nog heel even. Voeg de linzen, de rode wijn en het water toe en laat aan de kook komen. Laat op een zacht vuur 30 à 40 minuten koken tot de linzen gaar zijn maar nog wel heel. Als de linzen te droog worden, een beetje water toevoegen.
Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Voeg een snufje zout toe en laat een kwartiertje staan, daar wordt het sjalotje minder scherp van. Roer de mosterd en de rodewijnazijn erdoor. Voeg de olijfolie in straaltjes toe tot er een mooie vinaigrette is.
Giet de linzen af en roer de vinaigrette (en de uitgebakken spekblokjes) erdoor. In Frankrijk geserveerd als voorgerecht, wij aten het als hoofdgerecht met aardappelen uit de oven en spruitjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten