zaterdag 24 oktober 2009

Semifreddo met frambozen


Nog een gemakkelijk toetje. De woensdag in de herfstvakantie hebben we kinderrestaurant gedaan samen met de Boonstra's. De kinderen wilden eigenlijk een echt restaurant ervan maken waarbij je uit allerlei verschillende gerechten zou kunnen kiezen. Ik geloof dat ze ook tevreden waren met zelfgemaakte groentensoep waarbij het zelfgeschreven recept gevolgd werd. Enthousiast werden de bleekselderij, wortel, courgetten en boontjes in kleine stukjes gesneden. En er was maar één pleister nodig. Verder kunnen Hannah en Iris nu heerlijke tapenade maken. Ook kunnen ze heel goed paddestoelen snijden en in pannen roeren. 's Avonds werden Guido en Yvonne en Remko welkom geheten in het restaurant. Tussen de gangen werd ook nog "Mieke houd je vast" op piano en viool gespeeld door Bodil en Tessel. Iris speelde op de trompel en een gezamelijk optreden van alle zes kinderen. Daarna kwam het toetje. Dat was gemaakt door Kick en Dagmar die vol overtuiging slagroom klopten en net op tijd waarschuwden voor die in boter veranderde, frambozen pletten en dat alles bijna zonder snoepen.

voor 4 personen:
1 beker slagroom (250 ml), 4 eetlepels suiker,,250 g Griekse yoghurt, 75 g witte chocolade, half pak frambozen uit de vriezer, scheut frambozenlimonade.
Haal de frambozen minimaal een uur van te voren uit de vriezer. Rasp de chocolade grof. Klop in een kom de slagroom met de suiker stijf. Prak de halfontdooide frambozen met de frambozenlimonade. Spatel de stijfgeklopte slagroom voorzichtig door de yoghurt. Schep de chocolade en tweederde van de frambozen erdoor. Roer niet teveel zodat je een gemarmerd effect krijgt. Bekleed de kommetjes met een ruim vel vershoudfolie, zodat de folie over de rand hangt. Verdeel het frambozen-yoghurtmengsel over de 4 kommetjes en zet ze 2 uur in de vriezer. Til de semifreddo aan de folie voorzichtig uit de kommetjes en keer de porties elk om op een bordje. Verwijder het folie. Versier met een paar frambozen. Als je de semifreddo langer in de vriezer hebt dan een half uur van te voren in de koelkast zetten.

mooi dessert

Dit is een erg lekker toetje en toch snel te maken. Het komt uit de Allerhande van enkele jaren geleden en is elke keer weer een succes. Jaren geleden voordat we kinderen hadden, maakt ik met Esther een Indiaas dineetje voor de mannen. Toen ook een Indiaas toetje gemaakt dat kulfi heet. Daarvoor moesten we de melk uren koken en uiteindelijk leverde dat een mierzoet toetje op. Esther keek vooral heel teleurgesteld toen ze het proefde. Dit toetje is lekkerder vind ik en past heel goed na een Indiase maaltijd vanwege het citroengras dat gebruikt wordt. Ik was vergeten een vanillestokje te kopen en heb toen gemakzuchtig vanillieessence gebruikt. Het was lekker maar met echte vanille is het niet vergelijken. Koop die dus!

Voor 4 personen:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 gr suiker, 1 bakje ricotta 250g, 1 stengel citroengras, 250 g pitloze druiven

Week de gelatine 5 minuten in koud water . Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Verwarm de slagroom met het vanillestokje op een zacht vuurtje. Na een tijdje 75 g suiker erdoor. Schraap de pitjes uit het vanillestokje met zijdkant van een mes en roer door de slagroom. Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één door de slagroom. Blijf roeren tot ze opgelost zijn. Laat het mengsel iets afkoelen en roer dan de ricotta erdoor. Spoel 4 bakjes om met water en vul ze met het ricotta/slagroom mengsel. Ongeveer 3 uur in de koelkast.
Doe 100 g suiker met 50 ml water en de opengesneden citroensgrasstengel in een pan. Breng roerend aan de kook en laat 5 min. koken. Was de druiven en halveer ze. Als de schil van de druiven een beetje hard is dan kunnen de druiven een minuutje meekoken met de siroop. Anders de siroop van het vuur halen en dan de druiven toevoegen. Laat enkele uren marineren.

Voor het serveren bakjes even onder warm water houden en dan op bordje storten.
Verdeel de druiven over de ricotta panna en cotta en lepel er een paar lepels siroop overheen.

dinsdag 20 oktober 2009

walnotensaus

Van Karin en Laurens kreeg ik een zak walnoten van eigen boom uit hun geweldige tuin. Mooie vrucht is het eigenlijk. Lekker door de rucolasalade maar ook in walnotensaus voor de pasta. Kun je een avond van tevoren al klaarmaken zodat je 's avonds als je gehaast thuis komt alleen nog pasta hoeft te koken en een snelle salade klaar te maken. Het recept heb ik uit Mark Bittman: How to cook everything vegetarian gehaald en iets je aangepast. Dit is momenteel mijn favoriete kookboek. Dik en veel met leuke lijstjes hoe je nog nog meer variaties kunt maken. Het boek is ook beschikbaar in een Nederlandse vertaling als "De dikke vegetarier". Vertaald heb je minder last van die rare cups en ounces en Fahrenheit temperaturen. Ook heb ik me weleens suf gedacht over wat Chard nu toch is (snijbiet). En van turnips weet ik het nog steeds niet zeker wat het is. Ik dacht koolraap, maar volgens mijn engelse buurman is het toch iets anders. Goed de walnotensaus



ingrediënten: 2 sneetjes witbrood zonder korst, 125 ml melk, 300 gram ongepelde walnoten (of 150 gram kant en klaar), 1 teentje knoflook, 50 gram parmezaan, 2 theelepels verse marjoraan (variant op oregano) of halve theelepel gedroogd, 125 ml olijfolie, zout, versgemalen zwarte peper



Week het brood in de melk. Kraak de noten. Maal de walnoten, het fijngesneden teentje knoflook, de kaas en majoraam in een keukenmachine. Voeg ondertussen in delen de olijfolie toe totdat een dikke pasta is ontstaan. Knijp het brood uit en voeg toe aan de massa. Deze wordt erg dik nu. Voeg de melk waar het brood in geweekt heeft toe en zoveel water tot je de consistentie van een saus krijgt. Maak het niet te dun, want je kunt ook nog wat kookwater van de pasta toevoegen om de juiste dikte te krijgen en dan plakt het beter aan de pasta. Breng de saus op smaak met zout en peper.



Deze saus hebben wij gegeten met een korte pasta. Volgens alle boeken is hij vooral erg lekker bij aardappelgnocchi en gevulde pasta.