zondag 23 november 2014

Gevuld speculaas


Brunchen. Samen met de familie Harkema en die ene van Kemenade de trend van tien jaar geleden weer opgepakt.  Destijds waren we druk, druk, druk met in totaal zes  kinderen tussen de 1 en 4. Denk aan luiers, hapjes en geklim op van alles.  's Avonds etentjes plannen waar we los gingen met zelfgemaakte pasta, Indiase maaltijden met kulfi zat er toen echt niet meer in, niet alleen omdat we geen tijd hadden om die gerechten klaar te maken maar ook omdat kinderen onder de vier eind van de middag nog weleens willen afgaan. Huilen vanwege vermoeidheid, gebrek aan aandacht of gewoon om niks. Het gebeurde en we moesten het verdragen. En dat hebben we gedaan, met het vaste vooruitzicht dat alles weer rustiger zou worden. En dat gaat ook gebeuren, over een jaar of tien weten we niet meer waar we het over hadden, maar nu nog steeds druk. Nog altijd met dat gewerk dat zo leuk is of niet, maar zelfs dan veel tijd en aandacht in beslag neemt en ook nog altijd met die kinderen.  Die ondertussen langer zijn geworden en veel zelfstandiger en zelfs meehelpen met lekkere dingen klaarmaken. Ze huilen  minder, maar kibbelen meer en ze hebben wedstrijden, feestjes, uitvoeringen en andere dingen waar ze naar toe moeten.  Het weekend is om voor je weet dat het begonnen is. Brunchen dus. Scones met zelfgemaakt clotted cream van Finn, paninis uit het tostiapparaat met mozzarella en pesto van Bodil, blini's met zure room en zalm en voor de vegetariërs een andere topping.  En voor bij de koffie zelfgemaakt gevuld speculaas. Zoals je ziet was het uiterlijk niet perfect want hij zakte bij afkoelen in, ook kun je zien dat voordat ik een foto kon maken de helft al op was, dus hij was lekker!
 Vorig jaar wilde ik het recept van de site ztrdg.nl al gebruiken, maar het kwam er niet van. Nu heb ik mijn kans in de sinterklaastijd gepakt. Het bleek best moeilijk om te maken. Vooral de bereidingswijze van die site was complex. Eerst boter met room en eigeel mengen en dat door een bloemmengsel krijgen. Ik heb het iets eenvoudiger aangepakt omdat ik me niet kon voorstellen dat die aparte manier van bloem en boter mengen zou uitmaken. Dus simpeler. Ook ging er sinaasappelrasp in het deeg. Was niet vies, maar had niet gehoeven. 25 gam speculaaskruiden leek mij veel en ik was bang dat het een bittere smaak zou krijgen, maar dat was helemaal niet zo dus gewoon doen. Het recept vraagt om 360 gram amandelspijs. De reclameman, die niet volledig gebrieft was over de hoeveelheid,  kwam terug van de markt met een bakje waar 200 gram in zat. En eigenlijk was het genoeg. Ik heb gewoon een kleinere springvorm gebruikt en hij werd hoger met toch een mooi laagje amandelspijs er tussen.

Gevuld speculaas
Deeg:
* 300 gram tarwebloem
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl baksoda
* 1/2 tl zout
* 25 gram speculaaskruiden
* 150 gram basterdsuiker ( half donker, half lichtbruin)
* 150 gram boter
* 1 eidooier
* 3 eetlepels slagroom
* vorm van 24 centimeter in doorsnede of 18 bij 28 cm

Roer de droge ingrediënten door elkaar waarbij je even moet opletten dat je de klontjes die soms in basterdsuiker zitten eruit haalt of verpulverd. Daarna leg je de boter boven op de bloem en snijd deze met messen in kleine stukjes en verdeel je dit met je vingers door het meel. Daarna de eidooier loskloppen met de slagroom en dit door het mengsel roeren. Maak met koele handen snel een bol. Als dit niet lukt, voeg dan nog een lepel koud water toe. Laat het deeg een nacht in de koelkast rusten.
De volgende dag is het deeg nogal hard en kun je het beter een uurtje op temperatuur laten komen.

 vulling 
360 gram amandelspijs
* 1 ei
* melk of beetje slagroom
* amandelschaafsel

Oven voorverwarmen op 175 graden. Prak de spijs met ei en beetje melk tot een stevige maar smeerbare vulling. Rol de helft van het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een cirkel of een vierkant afhankelijk van je vorm. Daarna verdeel je de vulling over de bodem van speculaas uit. Dit gaat goed met een natte lepel. 

Daarna rol je de andere helft ook uit en legt dit op de vulling. De laatste stap vond ik niet zo gemakkelijk omdat het snel breekt. Herstelwerkzaamheden waren niet goed mogelijk omdat je dan de vulling meeneemt. Ik heb het deeg ingesmeerd met geklopt ei en daarna bestrooid met amandelschaafsel. 40-45 minuten in de oven en het is lekkerder als je de tijd hebt om het speculaas minstens een uurtje te laten afkoelen dan wordt het nog lekkerder. 

bron: ztrdg.nl / blue band kookboekje gebak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten