zondag 11 augustus 2013

De smaak van Jemen

Jemen, het zou een vakantieland kunnen zijn, dat kopte het NRC afgelopen donderdag. En het is zo mooi. Als ik deze foto zie, dan voel ik de hitte van de zon want deze hoogbouw staat midden in de woestijn. Al- Qaida land bij uitstek. Tijdens ons bezoek in 1997 waren mijn schoonouders al bevreesd voor ontvoering en de toestand is nu veel grimmiger. En toch zou ik nog eens graag door wildvreemde mensen worden uitgenodigd voor de lunch. Met asied, een soort boekweitgrutten en fenegrieksaus. En het gezamelijk met de handen eten. Maar zelfs mijn geëvacueerde  diplomatenbroer heeft afscheid genomen van Jemen.  Ook hij gaat voorlopig niet terug. Wel bracht hij foul mee, gedroogde tuinbonen waar je het gelijknamige gerecht van maakt. Hij stuurde een jeminitische medewerker naar de kruidemarkt en die wist niet eens dat hawaji ook als kant-en-klaar kruidenmengsel bestond. Het  ruikt zo lekker dat ik vandaag nog foul ga eten met pitabroodjes en de auberginesalade. Daar moet dan weer zhug in, maar ik heb geen groene peper dus maak ik een variant van harissa waar dan in plaats van karwijzaad, komijn en koriander die hawaji in gaat.

Harissa (voor een klein potje)
* 15 gram gedroogde rode pepers
* halve theelepel komijn
* halve theelepel korianderzaad
* snufje karwij
(*  of hawaji)
* 3 à 4 teentjes knoflook
* ong. 2 eetl. olijfolie en wat extra om te begieten
* halve theel. zout

Snijd de top uit de pepers of snijd de pepers door zodat je zoveel mogelijk zaadjes eruit kunt schudden. Week de pepers twee uur in warm water.  In de meeste recepten staat dat je de pepers eerst moet weken en dan de zaadjes verwijderen, maar dan vind ik het meer gepruts om van die plakkerige zaadjes af te komen. Als je het heel goed wilt doen, rooster je de zaden droog in een pan tot ze lekker geuren en maal je ze daarna. Of je neemt gewoon gemalen komijn en korianderzaad. Niet die achteruit het kastje waarvan je niet meer weet waar je die vijf jaar geleden gekocht hebt want de geur en smaak is dan wel verdwenen.
Giet de pepers af en bewaar een beetje van het weekvocht. Hak de pepers grof. Hak de knoflook fijn. Doe met de specerijen in een blender of kleine keukenmachine en maal fijn waarbij je de olijfolie toevoegt en een beetje weekwater tot je een puree van de gewenste dikte krijgt. Schep het in een potje en giet er zoveel olie op dat de harissa er mee bedekt os. Bewaar in de koelkast. Mocht je geen blender of kleine keukenmachine hebben, dan kun je het ook met een vijzel proberen. Goed voor de armspieren.

1 opmerking:

  1. Wat leuk je stukje over Jemen. Ik at Jemenitisch in Israel. Mmmmm zhug, foul en (daar staat jammer genoeg geen recept van op je blog) Yaghnoun (of zoiets - in vet gestoofd deeg met harissa, tomaat en ei. Je eet het als ontbijt).

    Goddelijk eten op basis van vrijwel niets. Heel knap

    BeantwoordenVerwijderen