maandag 24 december 2012

Wij zitten gebakken met kerst 2012

Al om half 8 in de Dekamarkt zodat er tijd genoeg over bleef om te bakken en helaas ook te werken. Werken dat doe ik nogal veel de laatste tijd. Een nieuwe praktijkruimte met veel georganiseer en afgestem met mijn medehuurders. Schilderen en schoonmaken. Nu lopen de bouwvakkers nog rond en daarom deze PietHeinEekachtige kerstboom.
En wat werd er gebakken vandaag. De traditonele boffert word dit jaar vergezeld door de panettone , een italiaans luxe brood met rozijnen, sukade en sinaasappelschil.
Bij het familiediner morgen zijn wij verantwoordelijk voor het dessert en de kaas. De laatste werd hoogstpersoonlijk door de reclameman uitgekozen bij l'Amuse in Santpoort. De meiden wilden graag de frambozenchocoladetaart maken van Michel le Roux jr die ze kennen van masterchef.
Het speciale zandtaartdeeg van zijn hand, was nogal zacht en in de oven vielen er stukken af. Daar moet de volgende keer 50 gram bloem en een ei minder in wat mij betreft. Al heb je dan wel te veel deeg. Met een beetje plakwerk heb ik dit jaar het dessert gered. Mijn kerstkind maakte de vulling, die bestaat uit een ganache van slagroom en veel chocolade en vloeibare glucose. Ze houdt van koken en doet het veel netter dan ik en brandt zicht ook niet ondoordacht.
En elk jaar wil mijn eigen kerstkind de cranberry tarte tatin van Nigella Lawson uit de goddelijke huisvrouw. Dit jaar op advies van de buuv deed ik het beslag keer anderhalf. Zo klaar en erg lekker met veel slagroom.
Nigella cranberry tarte tatin
50 g boter en 150 gram suiker en zakje cranberry's

ingrediënten voor het beslag:
175 gr boter in kleine stukjes
175 gr kristalsuiker;
175 gr zelfrijzend bakmeel;
snuf zout;
1 theel kaneel;
3 grote eieren;
2 eetl volle melk

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in de tarte tatin vorm op het vuur en voeg de suiker toe. Laat even mee warmen en voeg dan de cranberry's toe. Roer door en haal van het vuur. Ondertussen maak je het beslag door alle ingrediënten behalve de melk bij elkaar in de Kitchenaid of andere keukenmachine te  doen en hem te laten draaien. Kan ook gewoon door de boter met suiker te roeren en dan de rest erbij. Roer de melk erdoor en verdeel het beslag over de cranberry's. Bak 30 minuten in de oven. Haal dan uit de oven.Doe een groot bord op de vorm en draai de vorm en bord tegelijk om. De tarte tatin komt meestal goed uit de vorm. Laat beetje afkoelen en serveer met slagroom Ook lekker koud. 

brod: Nigella Lawson "De goddelijke huisvrouw"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten