zondag 5 juni 2011

Marokkaans brood met anijs


Nu we toch in de broodhoek zitten, dan heb ik nog een recept voor marokkaans Ksra. Dit brood is elke keer een succes, tenminste als je van de smaak van anijs houdt. Lekker bij tajines. Vanavond eet ik het met linzen in saus, en zoete aardappels met sultanarozijnen en kaneel, beide recepten uit Madhur Jaffrey's boek "Vegetarische gerechten uit de hele wereld." Waar het recept voor het brood uit komt dat weet ik niet meer. Ik heb twee versies. Eén met zuurdesem en één zonder. Beide net zo lekker.


Ksra of marokkaans brood met anijs
nodig voor 3 broden van ongeveer 20 cm doorsnede
* 375 bloem
* 100 gram semolina 
* 300 ml water
* 1 tl  anijszaad
* 1 tl zout 
* 2 tl instantgist
* olijfolie om te bestrijken

Als je een broodbakmachine hebt, doe je de ingrediënten behalve de olijfolie in de volgorde die de handleiding aangeeft. Zet de machine op deeg of pizzadeeg. Zonder broodbakmachine meng je de droge ingrediënten en voeg je bijna al het water toe. Kneed hier een deeg van. Als het te droog is, voeg je nog een beetje water toe. Kneed ongeveer 10 minuten. Laat 45 minuten rijzen op een warme plaats tot het deeg verdubbelt is in hoeveelheid.


Het deeg kun  je tot een dag van te voren maken en dan in de koelkast bewaren, daar wordt het alleen maar lekkerder van. Wel even de tijd nemen om het op kamertemperatuur te laten komen vooraf aan het vervolg. Verdeel het deef in in 3 schijven van ongeveer 2 cm dik. Leg ze op een bebloemde bakplaat, bedek met ingevet plastic folie en laat 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven tot 200 graden Celsius. Vet de bovenkant in met de olijfolie, prik het oppervlakte in met een satehprikker of vork. Bak het brood ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn en ze hol klinken als je er op klopt. Laat afkoelen. 
Mocht je net als ik zuurdesem klaar hebben staan voor gebruik, dan zijn de verhoudingen als volgt. Laat het zuurdesem een uur op temperatuur komen voordat je het gebruikt

Krsa met zuurdesem
nodig voor 3 broden met doorsnede van 20 cm 
* 235 gram bloem
* 100 gram semolina
* 130 gram zuurdesem
* 230 ml water
* 1 theelepel anijszaad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten