woensdag 13 april 2011

Rabarber met amandelkruimel

Woensdagmiddag de vrije middag van vele moeders en gelukkig ook steeds meer vaders. Menigeen vindt deze dag vermoeiender dan werken, terwijl ze je op kantoor een prettig vrije dag wensen.  's Ochtends nog even de laptop open om achterstallig werk te doen. Een goed gesprek met een vriendin tussendoor en een wasje ophangen want dat bespaart de droger. De lunch voorbereiden,  tassen en kleding staan klaar voor de grote woensdagmiddagrace langs de tennisbaan, pianoles, vaccinatiebijeenkomst en vriendinnetjes. En om 5 uur bedenken dat er op woensdag ook avondeten moet komen. In de koelkast staat nog een restje pasta van gisteren, dat wordt wittebonensoep met pasta en rozemarijn, een recept van Deborah Madison uit "vegetarian cooking for everyone". 
 Dit is één van mijn favoriete kookboeken. Er ligt ook nog rabarber dus ik kies als nagerecht rabarber met kruimel,  maar er is geen havermout meer in huis. Ik maak een verfijnde versie  met amandelmeel. Nu nog tijd om het op te eten. 

Rabarber met amandelkruimel
nodig:
voor de kruimeltjes

* 125 gram bloem
* 125 gram amandelmeel
* 125 gram witte basterdsuiker
* 125 gram koude boter
* snufje zout

voor de rabarber
* 1 kilo rabarberstelen
* 3 eetlepels suiker
* verse gember of stemgember

Was de rabarber en snijd in stukjes van 2 à 3 centimeter. Doe in een glazen ovenschaal en vermeng met de suiker. Rasp een beetje gember boven de rababer of snijd het bolletje stemgember in kleine stukjes en vermeng met de rabarber. Dek de schaal af met plastic folie (niet met aluminumfolie want het oxaalzuur uit de rabarber lost dat op. Laat bij voorkeur een paar uur staan, maar een half uur is ook al lekker. 

Verwarm de oven op 200 graden. Roer voor de kruimeltjes de droge ingrediënten door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes boven de kom. Verdeel de boter al wrijvend met je vingers door het droge mengsel tot er kleine kruimeltjes zijn. 
Haal de folie van de rabarber en verdeel de kruimeltjes over de rabarber. Zet in de oven en bak ongeveer 30 minuten tot de kruimels goudgeel en de rabarber zacht is. 

Lekker met vanilleijs, turkse yoghurt, room of vanillevla. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten