maandag 19 maart 2012

taart van rood fluweel


Vorig jaar schreef ik deze blog en vergat 'm te posten. De taart is nog steeds mooi en lekker. 

2011
Bodil vierde eindelijk haar partijtje. Vreselijk dat soort ouders die moeten skieën, werken en veel sporten dus eigenlijk veel met hun eigen behoeftes bezig en zo één van de belangrijkste momenten in een kinderleven uitstellen. Vriendinnetjes die al heel lang geleden een speciaal kadootje hadden gekocht, maakten zich al bezorgd of het partijtje dit jaar nog wel doorging. Bodil zag gelukkig het voordeel dat het voor de eerste keer in haar leven mooi weer was op haar partijtje. De zangworkshop met kinderen voor kinderen liedjes en Kate Perry solo van de jarige was een groot succes, maar het stoepkrijten buiten zeker zo leuk.
De meiden gingen elkaar omtrekken en daarna hippe kleren tekenen net als bij de topmodel boeken die ze allemaal hebben. Bodil koos als verjaardagstaart de red velvet cake omdat Tessel die heel erg lekker vindt. En Tessel die ze al kent zolang ze zich kan herinneren,doet ze graag een plezier. Tessel vond de taart weer heerlijk en zei dat ze deze ook op haar partijtje wilde dus of ik het recept aan haar ouders wilde geven. De boodschap lijkt me duidelijk.

Red Velvet Cake 
ingrediënten:
* klontje boter
* 2 cups of 275 gram gezeefde bloem
* 1/2  cup of 50 gram cacao
* 1/2 theelepel zout
* 1 cup of 240 ml neutrale olie
* 1 cup of 190 gram kristalsuiker
* 1 eetlepel of 10 gram vanillesuiker
* 2 kleine eieren
* 3 eetlepels rode kleurstof of 1/2 theelepel rode gel kleurstof opgelost in 3 eetlepels water
* 1/2  cup karnemelk plus 2 eetlepels of 150 ml
* 1 theelepel baksoda
* ruim 1 theelepel witte azijn

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 2 ronde vormen in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
2. Roer bloem, cacao en zout in een kom door elkaar.
3. Doe de olie en suiker in een ander kom en mix met een mixer op gemiddelde snelheid totdat het goed gemengd is. Roer er één voor één de eieren door en voeg de voglende toe tot de eerste is opgenomen. Voeg langzaam de rode kleurstof toe. Roer het bloemmengsel en karnemelk om en om door het botereimengsel.
4. Doe de baksoda in een klein kommetje, meng de azijn er door en en voeg toe aan het beslag. Roer 10 seconden door.
5. Verdeel het beslag over de vormen, zet in de oven en bak ongeveer 20 tot 25 minuten totdat een satehprikker er schoon uitkomt. Laat 20 minuten afkoelen in de vorm. Haal de lagen uit de vorm en trek het bakpapier eraf. Laat geheel afkoelen voordat je de taart gaat vullen en versieren.

Eén laag bestreek ik met een laag stijfgeslagen slagroom en een paar eetlepels cranberryjam. Frambozenjam is ook lekker. Ook andere vullingen mogelijk. Voor de buitenkant gebruikte ik rolfondant. In sommige supermarkten te koop, maar in Nederland niet zo vaak. Ook te koop op internet bijvoorbeeld bij de webshop van de leukste taarten of taartenwinkels.
 Je rolt het fondant heel dun uit met de deegroller tot een cirkel die groter is dan je taart. Dan er om heen vouwen en de zijkanten afsnijden. Met een beetje kleurstof kun je de rolfondant kleuren (handschoenen aandoen) en daar figuurtjes of letters uitsnijden.
Dit jaar versierde Bodil zelf de taart.  De 52 stond voor de gezamelijke leeftijd van haar en de reclameman . De taart was nog lekkerder dan vorig jaar.
Mocht je rolfondant kopen te ingewikkeld vinden dan kun je de taart ook heel Amerikaans met een roomkaaslaagje (cream cheese frosting)  garneren.

Roomkaasglazuur 
nodig: 200 gram roomkaas bijv mon chou * 50 gram boter * poedersuiker en een beetje vanillesuiker

Roer met een mixer de boter en mon chou zacht en roer zoveel poedersuiker erdoorheen tot het mengseltje naar je smaak is. Als het dun is, even 10 minuten in de koelkast. Met een mes kun je het laagje over de taart verdelen. Bij een chocoladetaart is het handig als je eerst een dun laagje maakt, dat even laat opstijven en dan een volgend laagje. Anders komen de rode chocoladekruimels door je roomkaaslaagje heen. Als je het mes nat maakt, kun je het goed glad maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten