maandag 20 december 2010

Egg nog of eierpunch


Thanksgiving, herinner je het? De amerikaanse moeder van school die ons een heel diner gebaseerd op amerikaanse tradities voorschotelde, serveerde ook egg nog. Was erg lekker. Nu was het tijd voor de volgende traditie: peperkoekhuisjes versieren met snoep. Zelf zegt deze amerikaanse dat ze deze amerikaanse traditie voornamelijk uit de film kent. De kinderen hebben daar niets op tegen als ze een hele middag met snoep in de weer mogen. En als er opnieuw egg nog geserveerd wordt, vind ik zo'n traditie ook prima. Boodschappen doen en door de sneeuw ploeteren werden er nog leuker van. Wat een heerlijk goedje. De structuur van Baileys, maar dan niet alleen zoet, maar schuimig en kruidig met veel vers geraspte nootmuskaat. Ook heel geschikt voor koude winteravonden met veel sneeuw, kerstborrels, kerstavond onder de boom of elke andere wintertraditie die je maar kunt bedenken.
Oh ja, het is gemaakt met rauwe eieren. Kans op salmonella is veel kleiner als je de eieren eerst afwast. Vanwege de drank toch al niet geschikt voor zwangeren en kleine kinderen.

Egg nog

6 eieren
250 ml + 15 ml suiker (of vervang die laatste eetlepel door zelfgemaakte vanillesuiker, ooit geleerd van Jamie en veel lekkerder dan extracten of zakjes)
2.5 ml of een halve theel. vloeibare vanille extract
1.2 ml. of een 1/4 theel. gemalen nootmuskaaat
250 ml. brandy
125 ml. bruine rum
500 ml. melk
500 ml. verse slagroom

Klop de 6 eieren in 3 minuten schuimig met een elektrische mixer op de hoogste stand Voeg de suiker, de vanille en nootmuskaat toe en klop nog eens 3 minuten. Roer handmatie de brand, rum, melk en slagroom erdoor. Serveer in mooie glazen en rasp wat nootmuskaat ervoer. De amerikaanse moeder is overtuigd dat deze egg nog vooral zo lekker smaakt door de mooie glazen en ik ben het helemaal met haar eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten