vrijdag 26 november 2010

Vegetarian Thanksgiving: hartige pompoentaart


Deze kalkoen leeft nog. Gisteren zijn 45 miljoen andere opgegeten met Thanksgiving, een noord-amerikaanse feestdag. Het is een dankdag voor de oogst en nu vooral een reden om met familie en vrienden heel veel te eten van allerlei traditionele gerechten overgeleverd van de sage van de pelgrimfathers. Heel Amerika kookt deze dag pecan pie, pumpkin pie,sweet potato pie, stuffing, cranberry saus en tja ook die hele grote kalkoen. In het boek "Dieren Eten" van Jonathan Safroen kun je lezen hoe ze die kalkoenen zo snel mogelijk vetmesten. Niet heel prettig, dus worden ook in Amerika steeds meer organische kalkoenen gekocht en zijn er ook recepten te vinden voor een Vegetarian Thanksgiving, al is voor veel amerikanen Thanksgiving zonder kalkoen net zoiets als Sinterklaas zonder pepernoten of Kerstmis zonder boom.

Vorig jaar mochten we helpen de leftovers van Thanksgiving weg te werken bij een amerikaanse moeder van school. Hoewel die leftovers volgens haar veel lekkerder zijn, zijn we dit jaar geüpgraded naar het Thanksgivingdiner. Ik laat nog weten hoe het smaakte.

Gisteren mijn eigen pumpkin pie gemaakt, niet zoet maar hartig en die was wel heel erg lekker geworden. Je hoeft de pompoen niet te schillen, dus dat is prettig. Ik maakte zelf het galettedeeg, maar vast ook lekker met piedeeg of bladerdeeg


Pompoentaart voor 4/5 personen


ingrediënten:
* portie galettedeeg :
* kleine pompoen
* 3 teentjes knoflook
* 1 rode ui
* 5 blaadjes salie
* zachte geitenkaas
* ( pompoenpitten)

Galletedeeg: 300 gr bloem, 165 gram koude boter, 1/2 theel. zout, theel suiker, paar eetl. ijskoud water
Doe de bloem, zout en suiker in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en roer door de bloem. Meng met je vingertoppen de boter verder door de bloem tot het een soort kruimeltjes zijn geworden. Giet nu 2 eetl. ijskoud water erbij en kijk of het deeg een bal wordt. als het te droog is, doe je er nog een beetje water bij. Leg de bal in plastic een kwartiertje in de koelkast.

Zet de oven aan op 200 graden. Was de pompoen goed. Snijd de pompoen met een groot mes in schijven. Leg deze met schil en al op een bakplaat. Maak de knoflookteentjes schoon en snijd ze in de lengte in tweeën of drieën. Giet een beetje olijfolie over de schijven en hussel het door. Zorg dat de knoflook onder een pompoenschijf komt zodat het niet verbrandt in de oven. Zet de bakplaat boven in de oven en laat de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar worden. Af en toe even kijken of er geen randjes verbranden en halverwege de pompoenschijven even draaien. Ondertussen de ui snipperen en fruiten in olijfolie. Voeg hier de fijngesneden salie aan toe en fruit deze mee. Als de pompoen klaar is, kun je de schijven met schil en al in stukjes snijden. Rol het deeg uit. Ik deed het op een stuk bakpapier dat ik in één keer op de bakplaat kon leggen. Roer de pompoen, ui en stukjes geitekaas door elkaar en leg op het midden van de deeglap. Met behulp van het papier kun je de randen van de galette over de pompoen heen leggen. Je kunt nog een paar pompoenpitjes over de galette heen strooien.


Zet de galette in de oven op 200 graden en bak ongeveer een half uur tot hij goudbruin en gaar is.
Lekker met een salade en aardappelen uit de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten