Taleggio is een Italiaanse kaas uit Lombardije. Het is een milde, romige kaas met een oranjeroze korst. Een tijdje geleden gekocht bij de Sligro (de groothandel waar ze heel veel soorten kaas voor een normale prijs hebben) en heel lekker in de pasta met aardappel en kool. Maar nu was de tijd om eens iets anders te proberen. Taleggio is o.a. heerlijk met paddenstoelen en ui. Omdat ik al ui in een bijgerecht ging gebruiken (het recept zoete sjalotten uit de Frankrijk-Allerhande) heb ik de ui vervangen door rode sla. Ter plekke bedacht toen de rode sla bij de Turkse groenteboer heerlijk vers was. Dat is niet altijd zo dus indien de rode sla niet verkrijgbaar is kan die altijd weer vervangen worden door rode ui.
Ingrediënten voor 4 personen
1 portie quichedeeg
3 portobello’s
200 gram kastanjechampignons
250 gram oesterzwammen
½ krop radicchio
3 eieren
150 ml slagroom
200 gram taleggio kaas
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
2. Vet een lage quichevorm (doorsnede ca. 24 cm) in met boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm.
3. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg een stuk bakpapier over het deeg.
4. Giet flink wat noodvulling (bijv. oude peulvruchten) in de vorm en bak het deeg ongeveer 25 minuten in de oven. Verwijder de noodvulling en laat de deegbodem afkoelen.
5. Maak de paddenstoelen en champignons schoon, snijd ze in reepjes en bak ze ongeveer 5 minuten in wat olijfolie. Laat ze even uitlekken en breng ze op smaak met peper en zout.
6. Was en droog de sla en snijd de bladeren in grove repen.
7. Klop de eieren los en meng de slagroom erdoor.
8. Meng de paddenstoelen met de rode sla en verdeel het mengsel over de vorm.
9. Snijd de taleggio in stukjes en verdeel die over de paddenstoelen.
10. Giet het roommengsel er over en bak de quiche in 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 180°C totdat de bovenkant en het deeg mooi bruin zijn.
Deze quiche is lekker met gekookte broccoli en zoete sjalotten (recept van AH.nl)
Zanddeeg voor quiche
Ingrediënten
200 gram bloem
Snufje zout
100 gram boter
1 ei, losgeklopt
2 eetlepels water
Bereiding
1.Meng het bloem en het zout en voeg de boter toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes
2.Wrijf de boter met de vingers door de bloem tot het mengsel aan broodkruimels doet denken.
3.Voeg het ei en het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
4.Wikkel het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Het water loopt me in de mond. Ziet er heerlijk uit, karien. Bedoel je met rode sla radicchio? En wat voor quichedeeg gebruik jij? Staat het basisrecept al op de blog? Harriet
BeantwoordenVerwijderen