zondag 14 november 2010

foul medammes


Jemen is het land dat iedereen ondertussen kent van terroristen die vliegtuigen proberen op te blazen, bompakketjes die met de post richting Europa worden gestuurd en het gezellige Al Quaida zit daar ook overal. In dat land woont mijn broer. Als er weer eens een bomaanslag op een ambassadeur is mislukt, krijg ik vooral grappen te horen over de terrorist die missprong omdat twee oude mensen overstaken. Enthousiast meldde hij vorige week dat hij nog een jaartje langer mag blijven van Buitenlandse Zaken. Ieder weldenkend mens zou zeggen in zo'n land "Maak dat je wegkomt", maar hij blijft want hij heeft het er zo naar zijn zin. Ik hoop maar dat ze op de markt blijven vinden dat die boomlange Nederlander op de fiets goed volk is. Hij bestelt zijn groenten in het Arabisch, dat helpt.
Voor mij haalde hij foul, dit zijn een soort kleine tuinbonen. Foul medammes wordt op het hele Arabische schiereiland gegeten en ook heel veel in Egypte, waar het vooral een snack is. In Jemen is het ontbijt met baijt, een soort roerei en heel lekker brood, een soort grote pitabroden. Zie het filmpje.

De komende tijd vind ik een reisje naar Jemen met 3 kinderen een ietsiepietsie te gevaarlijk, daarom de smaak van Jemen maar even thuisgebracht.
Ik maakte foul, het bonenprutje, een auberginetomaatsalade en zelfgebakken pitabroodjes. Die salade komt een ander keer. Hier het recept voor de foul medammes.

Foul
nodig:
* 3 blikjes foul of 200 gram gedroogde tuinbonen
* 2 uien
* 2 tomaten
* 5 teentjes knoflook
* (1 groene paprika)
* 1 eetl tomatenpuree
* 1 volle eetl. Hawaji of komijn
* olijfolie
* peterselie
*(bosui)

Blikjes foul of gedroogde tuinbonen zijn te koop bij Mabrouk op de Botermarkt in Haarlem of een andere allochtone supermarkt. De gedroogde bonen week je eerst een nacht in water. Daarna kook je ze in 2 uur gaar of een half uur in de snelkookpan. Ondertussen maakte ik het specerijenmengsel.

Hawaji (Jeminitische specerijenmengsel)
1 eetl karwijzaad
1 eetl komijnzaad
volle theel. kardamonzaadjes
halve theel. zwarte peperkorrels
1 kruidnagel
1 volle theelepel grof zeezout
1 volle theel. geelwortelpoeder

Afgezien van het geelwortelpoeder rooster je de andere ingrediënten in een koekepan. zorg dat ze niet verbranden. Daarna met het geelwortelpoeder in een een vijzel fijnmaken.

Snipper de ui fijn en fruit deze in olijfolie, voeg de fijngesneden knoflook toe en bak even mee. Voer de specerijen toe en en roer een paar keer om. Voeg dan de fijngesneden tomaten, tomatenpuree en paprika toe. Laat even slinken en voeg dan de bonen met een beetje vocht toe. Laat nog een half uurtje pruttelen zodat de smaken zich goed vermengen. Voeg gesnipperde peterselie en als je hebt nog was fijngesneden bosui toe.
Lekker met pitabroodjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten