kweeperenjam
voor 5 jampotjes: 1,2 kilo geraspte kweepeer * 1 liter water * 1 kilo suiker * sap van 1 citroen
Veeg het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte, 2x door midden. Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten. Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine. Dit kan eventueel ook met een handrasp maar dat is echt heel veel en zwaar werk. Bijna een garantie om je hand ook open teH halen. Dringend advies is dus: gebruik een keukenmachine.
Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook. Kook het 10 minuten. Voeg nu de suiker toe. Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is. Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.
Kook ondertussen de potjes uit en laat drogen op een theedoek. Vul de potjes, schroef het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.
bron: www.kweepeer.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten