dinsdag 26 oktober 2010

Kweeperenjam

"Waarom eten wij al die dingen uit andere landen?" vroeg Dagmar gisteren. Wat stond er op tafel: American pancakes, appelboter en gepocheerde kweeperen. Het vocht daarvan had ik nog ingekookt tot een gelei die heel zoet en kleverig is geworden met de diepe geur van kweepeer. Tja, kweeperen zijn voor mij ook ongewoon dus het is uitproberen welke bereidingswijze het lekkerst is. Van de kweeperen die nog over waren, (nee, geen kweekperen hannah) maakte ik jam. Het is zeker geen jam voor mijn zus. Je proeft dat het een steenvrucht is. De winnaar is geurige gelei. Volgend jaar meer daarvan.

kweeperenjam
voor 5 jampotjes: 1,2 kilo geraspte kweepeer * 1 liter water * 1 kilo suiker * sap van 1 citroen

Veeg het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte, 2x door midden. Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten. Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine. Dit kan eventueel ook met een handrasp maar dat is echt heel veel en zwaar werk. Bijna een garantie om je hand ook open teH halen. Dringend advies is dus: gebruik een keukenmachine.

Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook. Kook het 10 minuten. Voeg nu de suiker toe. Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is. Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.

Kook ondertussen de potjes uit en laat drogen op een theedoek. Vul de potjes, schroef het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.

bron: www.kweepeer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten