maandag 21 juni 2010

currybladeren


Indiaas koken zonder currybladeren is toch een beetje als italiaans koken zonder basilicum. Het kan maar je mist wel wat. Ooit heeft Bouwe-Jan na een dienstreisje India een lading meegenomen, ingevroren heb ik daar een hele tijd meegedaan. Nu moest ik zelf op zoek. Al verschillende toko's afgelopen en nagevraagd bij vrienden die ook Indiaas koken. Ze kwamen welwillend met gedroogde aan, maar de smaak daarvan komt niet in de buurt van verse. Niet zo vreemd want gedroogde basilicum smaakt immers ook nergens naar. Op de Tencatemarkt in Amsterdam-west had ik na wat navraag succes. Voor de liefhebber: op de hoek Kinkerstraat/Tencatemarkt sla je links af en dan is het de tweede toko aan je rechterhand. Klein winkeltje met hindoestaanse producten. Daar verkochten ze ook allerlei soorten linzen oftewel dal. Deze indiase term is zowel een verzamelterm voor gedroogde peulvruchten als de gerechten die er van gemaakt worden. Met de toor of toovar dal die ik kocht, maakte ik een zoetzure soep uit een kookboek dat ik in 1997 kocht bij de Slegte. De soep is pittig en fris dus lekker in de zomer en dat gaat het worden deze week.

Rasam

nodig: 1/2 cup toor dal of rode linzen * bijna 4 cups water * snufje geelwortelpoeder * 1 tl zout * 2 tl gemalen komijn * 1 tl gemalen koriander * 1/2 tl versgemalen peper * 3 verkruimelde gedroogde rode pepers * paar eetlepels tamarindepasta aangevuld met water tot 1 cup * 10-12 currybladeren * 3 teentjes knoflook geplet * 1 tomaat in kleine stukjes

voor de tarka: 1 tl ghee of olie * 1/4 tl komijnzaad * 4-6 currybladeren

Spoel de linzen af en breng met het water, zout en geelwortelpoeder aan de kook. Laat 30 minuten koken onder af en toe roeren tot de linzen gaar zijn. Met een garde kun je ze daarna tot moes roeren.

Meng het tamarindewater met de gemalen komijn, koriander,zwarte en gedroogde peper, 10-12 currybladeren en de knoflook en breng aan de kook. Laat dit inkoken tot de helft. Voeg hierna de gekookte linzen en de tomaat toe en laat nog 5 minuten koken.

Tenslotte verhit je voor de tarka ghee of olie in een kleine koekepan tot de damp eraf komt, voeg komijnzaad en de overgebleven currybladeren toe en laat ze 5 seconden knetteren. Voeg toe aan de dal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten