maandag 3 mei 2010

zoete aardappelsoep met korianderpeperpesto


Prachtig oranje koninginnedagsoep had ik bedacht. Na een ochtend spulletjes verkopen in de regen en daarna wijn drinken in de zon, had ik niet veel zin meer om te koken. Chinees was ook best lekker. Neem voor deze soep de zoete aardappel met oranje vruchtvlees. Die met gelig vruchtvlees kunnen ook maar zijn meliger. Als ik enorm twijfel in de winkel,krab ik een minuscuul flintertje van de aardappel af en dan zie je het wel. De korianderpeperpesto zorgt voor pit tegenover het zoete van de soep. Het is een nauwelijks aangepast recept uit een engels kookboek van Lesley Waters, de blonde vrouwelijke, druk gebarende kok die ook wel bij 'Ready steady cook' opduikt.


nodig:1 kleine ui fijngesnipperd * 1 grote zoete (oranje) aardappel van ongeveer 500 gram * ruim 1 liter bouillon* 1 theelep gemalen koriander * olijfolie

Fruit de ui in een beetje olie. Schil de zoete aardappel en snijd 'm in stukken. Doe de gemalen koriander bij de uien en bak even mee. Daarna de zoete aardappel erbij en even omscheppen. Voeg de bouillon toe en laat aan de kook komen. Daarna ongeveer 10 à 15 minuten zachtjes laten koken. Als de soep te dik wordt, een beetje bouillon toevoegen.

voor de pesto:
een witte boterham zonder korstjes * half bosje koriander inclusief steeltjes * 2 theelepels grof gemalen peper * 1 eetlepel limoensap * 1 à 2 eetlepels olijfolie * beetje zout

Maak de boterham vochtig en scheur hem in stukjes. Doe alle ingredienten in een keukenmachinetje en maal ze fijn. Proef of er zout, limoensap of olie bij moet.

Serveer de soep met een lepeltje pesto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten