zondag 11 april 2010

Levain naturel (Zuurdesem II )


Weer een brood gebakken met zuurdesem. Het zag er mooi uit en het smaakte net zo lekker als bij een Franse bakker. Ook degenen bij wie de mond bij het woord zuurdesembrood al zie vertrekken, vonden dit brood lekker. Het smaakte namelijk niet zuur. Natuurlijk rijsmiddel is wellicht een betere naam. Ik heb het gemaakt volgens de aanwijzingen van deze link . Deze is in het engels met foto's waar je een bubbelige massa kunt zien. In het kort komt het hier op neer.

Dag 1: 1/2 cup roggebloem 1/4 cup water

Hier een dik papje van maken in een kom. Deze afdekken met stukje plastic en wegzetten op een warme plaats. (bij mij is dat in het kastje boven de koelkast).

Dag 2: 1/4 cup tarwemeel 1/8 cup water.

Mengen en het papje van gisteren toevoegen. Het wordt nu iets minder dik dan gisteren. Dit weer terugzetten op de warme plaats.

Dag 3: 1/4 cup tarwemeel 1/8 cup water

Helft van het papje weggooien. De rest toevoegen aan mengsel meel en water. Weer warm wegzetten.

Nu wachten tot het mengsel verdubbeld is. Dat kan in 24 uur, maar kan ook iets langer duren afhankelijk van de temperatuur.

Dag 4: 1/4 cup meel 1/8 cup water.

Meel en water mengen. Helft van zuurdesem weggooien en de rest weer toevoegen aan papje. Warm wegzetten en wachten tot zuurdesem verdubbelt.

Dag 5 3/4 cup meel 1/2 cup water 1/4 cup zuurdesem. Ongeveer 6 uur warm wegzetten en laten verdubbelen. Daarna kun je bakken of je bewaart de zuurdesem in de koelkast. Een keer per week moet je de zuurdesem voeden op 1:1:1 manier. Dus 1 deel zuurdesem, 1 deel meel 1 deel water. Daarna een aantal uren laten staan en daarna weer in de koelkast. Het helpt als je lauwwarm water gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten