vrijdag 1 januari 2010

Karien's top 5 “snelle” vegetarische maaltijden


De eerste inzending van een top 5 maaltijden zonder vlees komt van mijn zus, die naast koken veel af weet van computers en internet en zich dus via de link onderaan de blogpagina handig geabboneerd heeft op de berichten. Mijn zus is al meer dan 25 jaar vegetarier. Als kind was zij geen liefhebber van groot vlees maar wel dol op rookworst, spekjes en dergelijke. Ik weet niet zeker of zij ooit nog in verleiding wordt gebracht door de geur van vlees, waar ik nog wel last van heb. In het boek "Dieren eten" (een pamflet tegen industrieel geproduceerd vlees) vergelijkt de schrijver Jonathan Safran Foer zijn vegetarische eetpatroon met liegen. Meestal spreekt hij de waarheid met af en toe een leugentje om bestwil. Hier kon ik mij goed in vinden, omdat ik af en toe wel eens een bitterbal proefde. Na het lezen van dit boek over alle wanstaltige praktijken met dieren, is die behoefte wel weer verdwenen. En het adagio is weer dat als er vlees in huis komt voor de minder vegetarische mensen in ons gezin, dan alleen nog biologisch. Duur en moeilijker verkrijgbaar dus meestal gewoon vegetarische maaltijden. Hieronder de top 5 van Karien met recepten daaronder. Snel en lekker, want dat is het eten bij Karien altijd. Ik verlang wel eens naar haar taarten, zelfgebakken focaccia en vooral haar gevulde pasta.

1. Bonenprutje
2. Oosterse mieschotel
3. nieuw hollandse stampot
4. Snelle indiase curry
5. Pasta Arrabiata of Bolognese


Bonenprutje

Ingrediënten
2 eetlepels olie
1 blikje chilibonen
1 kleine courgette
1 rode paprika
1 grote ui
1 gedroogd chilipepertje (verkruimeld)
Zout
Bereiding
Snijd de ui, courgette en de paprika in stukjes.
Verhit wat olie in een braadpan en bak de ui, courgette paprika en chilipeper tot de groentes zacht zijn. Roer de chilibonen er door en voeg zout naar smaak toe.
Serveer het bonenprutje met kant en klare tortilla’s en geraspte kaas.
Variaties
• De courgette kan ook vervangen worden door champignons of vegetarische balletjes.
• Het bonenprutje kan met van alles geserveerd worden. Andere mogelijkheden zijn appelmoes, gebakken aardappelen, puree, rijst, sla of guacamole.


Oosterse Mie schotel
Snelkookmie gaar koken. Ondertussen blokjes tahoe of quorn bakken. Groente koken, bv spruitjes of quorn of kool of sperziebonen (afhankelijk van seizoen). Dit alles stapelsgewijze serveren met reepjes gele paprika en/of komkommer, cassave-kroepoek, seroendeng (indien in huis) en een heerlijk pindasausje uit een zakje (toko karedok saus, mengen met heet water)

Nieuwhollandse stamppot
Boerenkoolstamppot, hutspot of zuurkoolschotel. Aardappelen met groenten en dan met blokjes kaas of met een vleesvervanger van AH, de worst of de balletjes.

Snelle Indiase Curry met Rijst
Rijst met curry van aardappel, bloemkool, wortel, ui, kikkererwten of een variatie. Groentes bakken in olie en 1-2 eetlepels currypasta van Patak. Lekker met pappadums (kant en klaar te koop en dan even in de magnetron).

Pasta Arrabiata of Bolognese
Spaghetti/Penne/Orechiette met zelfgemaakte tomatensaus, eventueel de bolognese variant met quorngehakt. Eventueel ook met warme bruine bonen of tuinbonen met olijfolie en kruiden als secondo.
Tomatensaus kan tevoren klaargemaakt worden en ook in de diepvries.
Tomatensaus voor pasta
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 klein blik tomaten (bij voorkeur tomatenblokjes of polpa di pomodori)
• 1 ui (rode ui kan ook)
• 1 teentje knoflook
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 kleine eetlepel balsamicoazijn
• 1 theelepel suiker
• 1 heel klein gedroogd chilipepertje
• Zout en peper
Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan. Snijd de ui fijn en pel de teen knoflook. Bak de ui en de hele teen knoflook zachtjes in de olie tot de ui lichtbruin is. Voeg na vijf minuten eerst de tomatenpuree en de fijn gemalen chilipeper toe en bak die één minuut mee. Doe de tomaten erbij, de balsamicoazijn, de suiker en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar en laat de saus eerst goed doorkoken en daarna minimaal een half uur op zacht vuur sudderen (zonder deksel op de pan). Verwijder tot slot de knoflookteen uit de saus.
Variaties
• Arrabbiata
Laat de ui weg en fruit twee teentjes knoflook en 2 chilipepertjes in olijfolie. Roer er dan wat tomatenpuree doorheen. Voeg het blik tomaten toe en 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en laat de saus een tijdje sudderen.
• Bolognese
Bereid de saus op dezelfde manier maar voeg na het sudderen 250 gram gebakken vegetarisch gehakt (Quorn) toe.
Tips
De Italiaanse tomatenpuree wordt verkocht in tubes en heet ‘doppio concentrato di pomodoro’ en is veel geconcentreerder dan een Nederlands blikje. Bij gebruik van Nederlandse tomatenpuree dus iets meer gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten