dinsdag 15 december 2009

Zweedse peperkoekjes of Julpepparkakor


Zeg en iets anders: heb jij een goed recept voor (zweedse) peperkoek?
Deze vraag kreeg ik van Joke. Ik ben bijna meteen gaan zoeken en vond onderstaand recept voor pepparkakor. Er bestaat ook nog een recept voor een dikke peperkoek maar dit zijn die kleine die ze ook bij ikea verkopen. Ik moet bij pepparkakor altijd denken aan de scene in Pipi Langkous waarin de keuken vol ligt met koekjes in alle vormen. Met de hoeveelheid ingredienten hieronder begrijp ik dat nu. Ik heb de helft gebruikt en zie de hoeveelheid koekjes die dat al opleverde. Volgende week ga ik ze weer maken samen met Hannah als tractatie voor haar verjaardag en dan gaan we ze versieren met witte glazuur,

een recept voor julpepparkakor:
>
> 5,5 dl Farin (ik heb de helft donkerbruine basterdsuiker en molassesuiker gebruikt die ik nog had uit Engeland)
> 1,5 dl Sirap (pannenkoekenstroop heb ik gebruikt)
> 1,5 dl water
> 300g boter of margarine (ik deed half boter/half margarine)
> 1 eetlepel kaneel (gemalen)
> 1 theelepel peper of meer als je dat lekker vindt
> 1 eetlepel gember (gemalen)
> 1 eetlepel bikarbonaat (niet bakpoeder maar die dubbelkoolzuur soda of baksoda
> 1,5 ltr bloem
>
> En dan nu aan het werk:
>
> - Mix het water, basterdsuiker en de siroop en breng het aan de
> kook...laat de boter in stukjes smelten in de warme siroop. Laat een beetje afkoelen.
> - Voeg de kruiden toe (kaneel, gember) en bikarbonaat en het meel een voor een toe en maak een deeg. Bewaar het in de koelkast tot de
volgende dag. (Bestrooi het deeg met de rest van de bloem voordat het
de koelkast ingaat)
-Kneed het deeg de volgende dag en rol het deeg uit tot 2mm dikte. Snij de gewenste "pepparkaks-vorm" uit het deeg en leg ze op een bakplaat
(van te voren invetten of op bakpapier leggen !)

In de oven 180 graden, 8-10 min

De koekjes zijn knapperig zoals ze horen, maar de volgende keer ga ik ze iets kruidiger maken met meer peper en ook piment (allspice) toevoegen of een beetje gemalen kruidnagel.


>> waar koop je dat bikarbonaat? vroeg Joke toen.

eh, in Engeland.... heb ik het gekocht. Of een gespecialiseerde drogist (het wordt ook voor de schoonmaak gebruikt). Ik heb voor je gegoogled: "gezondheidswinkel DE GRUTTERIJ
Verlengde Hereweg 111a 9721 AJ GRONINGEN vragen naar baksoda, natriumbikarbonaat. Laat je geen gewone soda aansmeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen