Klassiekers met Kerst, dat was het uitgangspunt voor 2018. Het klassieke zit meer in de rolverdeling dan in de gerechten. De ene broer is van de soep, de ander van het toetje. Voor kaas en wijn trekken de Haarlemmers erop uit en de stoofperen zijn natuurlijk van beppe. De jongeren zoeken hun klassieke rol of hebben ze die al? De oudste is altijd jarig, de jongemannen komen in pak, de jongedames in prachtige jurkjes, de één lust alles, de ander wat te weinig. Het is toch een mooie traditie met z'n allen aan een lange tafel met dit jaar opvallende retro-elementen. Nieuw was dit jaar de grote muziekquiz van Bodil. In teams streden we fanatiek om de eer.
Gelukkig was ook de gevulde pasta een succes. Deze keer mezzelune als vorm en als vulling het laatste stuk van de vier "Napotilanen" uit de moestuin. Nieuw was de tip van Jamie om de ricotta mee te roosteren in de oven.
Van het overgebleven deeg maakte ik samen met de logerende neven garganelli.
Serveer de pasta met een botersaus met salie en wat Parmezaanse kaas.
Zowel de vulling als het deeg voor de pasta kunnen een dag tevoren worden bereid.
Ingrediënten
- 1 groot stuk pompoen
- 1 bakje ricotta, 250 gram
- Nootmuskaat
- Chilivlokken
- Zout en peper
- Olijfolie
- Salie
- Pastadeeg op basis van 400 gram meel en 4 eieren.
- Boter
- 1 Mandarijn
- Parmezaanse kaas
De opbrengst van de "Napolitaan" |
Vulling: verwarm de oven voor op 180˚C.
Snijd de pompoen in flinke stukken. Ik koos ervoor om de pompoen wel te schillen maar dat hoeft niet. Als je niet schilt moet je later de schil en de harde stukjes uit de vulling verwijderen.
Meng in een grote ovenschaal de pompoen met olijfolie, peper, zout, nootmuskaat en chilivlokken. Niet te zuinig zijn met de specerijen want de vulling moet hoog op smaak zijn. Voeg in een hoek van de schaal de ricotta toe.
Rooster de pompoen ongeveer 60 minuten.
Meng enkele blaadjes salie met wat olijfolie en voeg deze salie 15 minuten voor het einde van de baktijd toe aan de pompoen.
Als de pompoen helemaal zacht is de schaal uit de oven halen en helemaal laten afkoelen.
Prak de pompoen en de ricotta tot een mooi mengsel en voeg wat Parmezaanse kaas toe. Proef de vulling en voeg indien nodig nog wat zout of specerijen toe.
Botersaus: smelt de boter met wat salieblaadjes totdat de boter bruin wordt. Voeg voor een andere smaak nog het sap van een mandarijn toe.
Mezzelune: haal het deeg door de pastamachine (stand 7) en snijd met de deegsnijder ronde plakjes uit het deeg. Klop het eiwit en smeer de ronde plakjes licht in. Leg een klein beetje vulling in het midden van het deegrondje en vouw het deegrondje met de hand dicht tot een halve maan. Laat de mezzelune drogen op een met bloem bestoven theedoek. Kook de mezzelune in ruim water met zout en serveer ze gelijk met boter, salie en Parmezaanse kaas.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten