vrijdag 18 maart 2016

Sjaksjoeka of shakshuka of chakchoukha

Wie weet hoe het heet, mag het zeggen? Ik kom dit recept overal tegen. In Jeruzalem van Ottolenghi,
In  het kookboek van de schrijver abdekkader Benali 
Maar al langer ken ik uit een kookboek met de beste vegetarische recepten. Alle recepten zijn anders en mijn eigen variant ook. Die is met hawaji, het jemenitische specerijenmengsel, maar kan ook met komijn. Het is een Tunesisch recept dat in Israël veel gegeten wordt als ontbijt. Lijkt me ook wel wat. Opstaan, aankleden, ontbijten in een leuk tentje en dan naar het werk . Past nog niet in ons Nederlands ritme maar over 5 jaar misschien net zo gewoon als al die koffietentjes. 


Sjaksjoeka 4-6 personen
* 2 uien
* 4 rode paprika's 
* olijfolie
* theelepel harissa
* theelepel hawaji of komijnpoeder
* 2 blikken tomaat 
* theelepel suiker
* peper/zout 
* 4-6 eieren 
* peterselie 

Snipper de ui en fruit in olijfolie. Als de ui glazig is dan paprika in repen erbij. Bak 5 minuten mee. Dan harissa en hawaji of komijn meebakken. Tomaten en suiker en beetje zout erdoor roeren, aan de kook laten komen en 20 minuten sudderen tot paprika gaar is. Proef de saus en voeg zonodig zout en peper toe. Nu heb je twee mogelijkheden: of je giet de saus in een schaal en maakt vier holtes waar je de eieren in breekt en dan 8-10 minuten in hete oven of in vuurvaste schaal of pan op het vuur tot eiwit gestold is. Bestrooi met peterselie en serveer met pita of Marrokaans brood. 


zondag 13 maart 2016

Dag winter: lasagne met groene kool en provolone


Groene kool, vaak ook savooiekool genoemd, is één van mijn favoriete groentes. Heerlijk om de bladeren los te pellen, de grote nerf eruit te snijden en de stukken in de wok met een scheut olijfolie langzaam te roerbakken. Maar de lente is in aantocht, de laatste schaatswedstrijden in Thialf worden verreden en de kool verdwijnt bijna uit de winkel. Tijd om nog eens groene kool te eten op een andere manier.

Ingrediënten voor 4-6 personen
  • 1 pak lasagnevellen
  • ½ grote groene kool
  • 150 gram provolone
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Tomatensaus van 1 blik tomaten en 1 ui. (of restjes uit de vriezer gebruiken)
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml melk.
  • Zout en peper
  • Nootmuskaatbolletje
Bereiding
  1. Snijd de kool in reepjes en kook of roerbak ze beetgaar.
  2. Maak een tomatensaus door de gesneden ui even in olijfolie te bakken, een blik tomaten toevoegen, zout en peper en minimaal een half uur laten sudderen.
  3. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat de saus op laag vuur al roerend 2-3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een snufje zout, nootmuskaat en eventueel peper.
  4. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
  5. Gebruik een ovenschaal met een hoge rand en vet deze in met wat olijfolie. Begin met een laag lasagnevellen. Bouw verder met de kool, de tomatensaus, plakken provolonekaas en de Parmezaanse kaas. Maak zo drie lagen en eindig met de bechamelsaus en nog een beetje Parmezaanse kaas.
  6. Heb je geen provolone dan kun je ook mozzarella gebruiken.
  7. Bak de lasagne in 40-50 minuten gaar en met een bruine korst.
  8. Dek de schaal eerst af met wat aluminiumfolie en verwijder de folie voor het laatste kwartier.

woensdag 2 maart 2016

Tiroolse ziachkiachl

De Tiroolse versie, want er is ook nog een Beierse al is die vast niet heel anders. Vorig jaar vielen mijn zelfgemaakte knödel met pruimenvulling niet in goede smaak. Een nieuwe poging met een Oostenrijkse dessert werd wel gewaardeerd vooral door Dagmar die zelfs de iets te bruingebakken op at. De ziachkiachl smaken een beetje als een donut en met dat bijna gat in het midden kan het zo zijn dat dit de oorsprong van de donut is. Er zijn vast ook Oosterrijkse immigranten in Amerika geweest. Met zijn  xenofobe ideeën kan Donald Trump er één van zijn geweest. 

Ziachkiachl 10 stuks
* 250 gram meel
* snuf zout
* 25 gram suiker
* 20 gram verse gist of theelepel instantgist
* 25 gram boter
* 125 ml melk
* 1 eidooier
* (citroenrasp)
* (lepel rum)

Roer zout door bloem. Maak een kuiltje en verkruimel de gist hierin of roer instant er doorheen. Warm de melk beetje op en giet op de gist zodat deze kan oplossen. Smelt de boter in hetzelfde pannetje en giet erop. Voeg als je dat hebt rum en/of citroenrasp erdoor. Maak er snel een deeg van. Kneed niet te lang want een rijk deeg wordt snel taai. Laar ongeveer een uur rijzen totdat het verdubbeld is in volume. Schep met lepel 10 ballen van het deeg en laat nogmaals rijzen. Warm olie op. Druk met je duim in het midden van het balletje en trek aan zijkanten zodat midden echt dun wordt en buitenkant dikker.
Leg de zachkiachl ondersteboven in de warme olie tot ze bruin zijn, keer ze en bak de onderkant. Schep een beetje olie in het holletje,dat lichter van kleur blijft. Laat uitlekken op papier. Bestrooi met poedersuiker en vul de holletjes traditioneel met preiselbeerern (aalbessen). Als je het deeg zonder suiker maakt , kun je ze hartig serveren met zuurkool. 

dinsdag 1 maart 2016

Krautsalad of Duitse wittekoolsalade

Vergeet ik een foto te maken van deze supersimpele koolsalade. Was lekker bij de variatie bauersmaus met aardappel, ui en ei. Zelf bedacht om een gerecht te reproduceren dat Hannah ooit onderweg naar Oostenrijk heeft gegeten. Was niet helemaal hetzelfde geloof ik. 

krautsalad
* halve witte kool
* halve theelepel kummel (karwij)
* half bouillonblokje
* zout 
* scheutje olie
* scheutje azijn

Snijd de kool zo fijn als je kunt. Hoe fijner hoe lekkerder, dus toch maar een mandoline aanschaffen. Kook 125 ml water en los de bouillon er in op. Voeg olie, azijn en kummel toe en roer door de kool. Knijp de Jolie beetje met de dressing en laat uurtje staan. Ik zette de salade even op het frisse  balkon in de sneeuw maar koelkast kan ook. Foto volgt.