dinsdag 2 juli 2013

rabarbersorbet met rozenwater


Een toren aan smaken. Als kind droomde ik om zoiets te mogen bestellen  bij de ijssalon. Nu ik groot ben, doe ik het nog niet.  Zelfs op een vakantie in Italië stelden Karin en ik de grens bij twee maal daags maximaal drie bollen en één italiaan. Wat ik wel graag doe is de ijsmachine van de buuv lenen, die in de zomer startklaar staat in de vriezer. Zelfgemaakt ijs is zo lekker. En omdat ik nog in mijn rabarberfase zat, maakte ik rabarbersorbetijs met een scheutje rozenwater bestrooid met rozensuiker omdat ik nog een pot gedroogde rozenblaadjes had staan. Zonder die rozensuiker is het ook erg lekker. Rozenwater koop je bij een Turkse of Marokkaanse winkel.



Rabarbersorbet met rozenwater
* 500 gram rabarber
* 50 gram suiker
* 3 eetlepels rozenwater
* eenvoudige siroop van 1 cup water met 1 cup suiker
* (gedroogde rozenblaadjes en kristalsuiker)

Maak eerst de siroop. Doe hiervoor het water met de cup suiker in een steelpannetje. Laat aan de kook komen en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat afkoelen. Snijd dan de rabarber in stukjes. Doe in een pan met een bodem water en de 50 gram suiker.  Laat aan de kook komen en kook totdat de rabarber uit elkaar valt. Roer het rozenwater erdoor heen. Laat helemaal afkoelen. Roer zoveel siroop door de rabarber zodat de rabarber lekker zoet is. Proef of je de rozensmaak licht proeft. Als je er ijs van maakt, vlakt de zoete smaak en de smaak van de rozen iets af dus breng goed op smaak. Als het mengsel goed afgekoeld is, maak je er ijs van zoals de ijsmachine aangeeft. Je kunt het ook in een plastic bakje doen en dan eerst een uur in de vriezer, dan doorroeren en daarna elk half uur doorroeren, maar de ijsmachine geeft een romiger effect.

Doe de eetlepel rozenblaadjes met de kristalsuiker in een vijzel en maal fijn en door elkaar. Je kunt nog een druppel rozenwater toevoegen als de blaadjes weinig geur afgeven. Strooi de rozensuiker over de rabarbersorbet.

maandag 1 juli 2013

Rotolo


De blogschrijfsters gingen gisteren samen koken. Aanleiding was een verjaardagscadeautje van augustus 2012 dus het werd wel tijd. De workshop pasta koken was een verzoekje voor rotolo geworden. Het was even zoeken naar een goed recept maar met een beetje ervaring met pastadeeg en drie verschillende recepten van Jamie Oliver, Blue Band en Marcella Hazan kom je heel ver.

Ingrediënten voor 6 personen:
  • 300 gram pastabloem
  • 3 eieren
  • 1 kg verse spinazie, gewassen
  • 3 grote portobello ’s
  • 1 bakje ricotta
  • 1 kg verse tomaten
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • Nootmuskaat
  • Beetje Parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • Theedoek
  • 3 dunne doeken of servetten 
Maak de avond tevoren een soepel pastadeeg van de bloem en de eieren. Laat het rusten in de koelkast.
Ook de tomatensaus kun je goed tevoren maken. Breng water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en blancheer ze even. Spoel ze af met koud water en verwijder het vel. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook enkele minuten. Blus af met de witte wijn. Doe er ook de tomaten bij. Laat ongeveer 30 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding rotolo
1.    Snijd de portobello ‘s in repen en bak ze heel even in wat olijfolie. Bestrooi ze met wat versgemalen peper en laat ze afkoelen.
2.    Roerbak de spinazie heel even in wat olijfolie. Laat het afkoelen en uitlekken.
3.    Verdeel het pastadeeg in 3 stukken. Bewaar de overige stukken in plastic om uitdrogen te voorkomen.
4.    Zoek eerst een grote pan.
5.    Bestrooi het aanrecht met bloem en rol 1 stuk deeg uit tot zoveel mogelijk een rechthoekige lap. De breedte van de lap moet straks wel ingepakt in de pan passen om te koken. Rol de lap deeg zo dun mogelijk uit. Jamie Oliver heeft het in zijn Italië-kookboek over de dikte van een bierviltje maar dat is nog te dik.
6.    Leg de lap deeg op een theedoek.
7.    Nu het deeg bedekken met de vulling maar houd wel een paar centimeter ruimte over aan de randen.
8.    Bedek eerst de rand aan jouw kant met de portobelloreepjes.
9.    Bedenk de rest van het deeg met de uitgelekte spinazie.

10. Bestrooi de spinazie met versgeraspte nootmuskaat, zout en peper (wees niet te zuinig met zout, hoog op smaak brengen is de bedoeling).
11. Verkruimel wat ricotta over de spinazie en daarna wat Parmezaanse kaas.
12. Gebruik de theedoek om de rotolo heel voorzichtig op te rollen. Rol het stevig op zodat er geen ruimte zit tussen vulling en deeg. Plak de zijkanten dicht en gebruik indien nodig wat water om te plakken.


13. Verpak de deegrol in een dunne doek of servet en bind de uiteinden dicht met een touwtje.
14. Leg de rotolo aan de kant en maak ook de andere rotolo klaar.

15. Breng in een grote pan water aan de kook en voeg daarna een eetlepel zout toe.
16. Als het water opnieuw kookt de rotolo voorzichtig in de pan leggen.

17. Laat de rotolo ongeveer 25 minuten koken. Zorg er wel voor dat de rotolo onder water blijft.
18. Haal de rotolo uit de pan, knip het touwtje kapot en verwijder het doek. Snijd de rotolo in plakken van 1,5 cm en serveer enkele plakken per persoon met tomatensaus en Parmezaanse kaas.

Restjes rotolo kun je de volgende dag opwarmen in de oven. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de plakken rotolo dakpansgewijs in een ovenschaal en verdeel er wat tomatensaus over. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven totdat de rotolo lekker warm is.